måndag 30 april 2012

Första potatisen i jorden

Nu är den första potatisen satt! Jag testar en (1) ICA-potatis som grott väldigt bra. Fick hjälp av ett av barnbarnen som blev helt förtvivlad när jag öste jord över den. Han ville absolut gräva upp den igen och det blev stora tårar när han inte fick det.
IMG_1091 IMG_1092
Resten av potatisarna vågar jag inte sätta än, det är för osäkert med temperaturerna som “utlovats” om nätterna. Det får bli slutet av maj.

En härlig valborgsmässoafton önskar

el2012kärlek

söndag 29 april 2012

Barnbarnens lekhörna

Har man barnbarn “måste” ju de också få en hörna i trädgården som är deras. Så här ser det ut just nu:
IMG_1086
Ställningen som mina nya fönster kom i sparade jag och vi ska bygga ett piratskepp av den i sommar.
IMG_1087IMG_1088
Två flugsvampspallar, en repstege och 4 gamla däck pryder än så länge platsen. I däcken står det stora terrakottakrukor. Där har vi satt klängkrasse, ringblommor och brokkrage.
IMG_1076IMG_1082
Se en till som har utnyttjat gamla däck till “krukor” här.
Det här blir den absolut färggrannaste delen av trädgården!

I det här (nordvästra) hörnet av trädgården är det fin kvällssol, så en ärvd utemöbel har fått sin plats där också. Där kan man sitta och äta härliga middagar har jag tänkt, eller fika. Drömmen är att ha ett stort matlagningsfat över öppen eld (jag vet att det heter nå´t speciellt!?) där, tillsammans med grillen. Ramlar jag över ett på loppis eller super-REA så slår jag till direkt!

De missprydande komposterna ska tas bort när de brunnit färdigt till hösten, jag lovar!
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

onsdag 25 april 2012

Sparris

Oj, jag känner mig som en riktig trädgårdsmästare!

Min sparrisodling har nämligen kommit en liten bit på väg och jag är så himla glad för det. Odlingsstället är rensat på grässvål och en ca 10 cm djup och ca 2 m lång ränna är grävd. Där är 6 sparris-plantor nedlagda med 30 cm mellanrum. Det blir bara en rad, annars ska det vara 120 cm mellan raderna. Rännan grävdes djupare än 10 cm och bottnades med ny jord (i köpepåse). Sparris vill ha det välgödslat, varje år, så en rejäl dos kogödsel ska de få lite senare.
FÖRE/EFTER dag 1
Grässvålen är borta
IMG_1047IMG_1050
Dag 2
Ränna grävd och sparrisplantorna är nu (äntligen) planterade. Nå´n där kanske hade fått vänta lite för länge i plastpåsen? Vi får se hur den artar sig. Men man ser ju tydligt att det är sparris. Spännande!
IMG_1053IMG_1055IMG_1062IMG_1061
De praktfulla rötterna klipptes av en bit och spreds ut. Ny, färsk köpejord lades under, mellan och ovanpå plantorna i stället för den gamla. Mer ska fyllas på allteftersom sparrisen växer.
Åsså får man inte glömma gössla!
IMG_1064IMG_1063
Tänk att kunna skörda egen sparris om några år. Då kan man prata om att skörda guld.
Ända till 2014 får jag vänta innan jag kan få njuta av egenodlad sparris. Planteringsåret och år 1 ska man inte ta några skott. År 2 (2014) får jag ta skott under 2 veckor. Först år 3 (2015) kan jag skörda ända fram till midsommar.

Så här gör man när man odlar sparris enligt leverantörens hemsida Sinclairsholm:

Krav på jord och läge

Sparris går att odla på växlande jordtyper, lite sten är inget hinder. Viktigare är väldrenerat, ej för styv jord, varmt läge och vindskyddat. Sparris föredrar ett högt pH 7-7,5. Sparrisplantan är mycket härdig, men de gröna skotten på våren kan skadas av frosten.

Sortval

Äldre sorter ger både han- och honplantor. Hanplantor anses väsentligt högre avkastning. Därför har de enkönade F1-sorterna tagits fram och ger enbart hanplantor. Vanligt förekommande sorter är Franklim, Bachlim och Theielim.

Etableringen av plantor för odling av vit eller grön sparris är samma.

Plantuppdragning

Från frö: Så ej direkt på odlingsplatsen. Blötlägg fröet ca 12 tim och dra fram dem i växthus eller dylik miljö. Efter ca 3 mån har du en spirande "julgran". Denna sättes ut på odlingsplatsen.
Från planta: Sätts ut direkt på odlingsplats. Plantavstånd 30 cm och radavstånd 120 cm. Sparrisplantorna planteras i en ca 10 cm djup fåra, för de 1-åriga plantorna är det viktigt att rötterna sprids ut. Allteftersom plantorna växer till sig fyller man igen fåran.

Gödning

Sparris vill ha mycket gödning (Kväve (N) , fosfor (P)  och kalium (K)) .

Skörd

År 1: Planteringsåret, plantorna växer, håll efter ogräset så det ej hämmar tillväxten.
År 2: Plantorna fortsätter växa och skotten blir tjockare.
År 3: Skörda ca 2 veckor låt sedan sparrisen gå upp och växa till ytterligare.
År 4: grön sparris börjar skörda när den kommer med vårvärmen och avsluta runt midsommar.

Skörden sker för hand och bryts så man får en ca 20 cm stängel. Sparris är en levande grönsak, sätts den i vatten fortsätter den att växa. Den går bra att lagra, men då i kyla och mörker och håller utmärkt över en vecka.

Höst och vinter

Den vissna sparrisblasten tas nu bort. Rotstocken ligger nu och vilar i marken och klarar en sträng vinter utmärkt.

OBS! Jag har tagit bort det som handlar om vit sparris och “kemikalisk” gödning.Vit sparris är “överkurs” för mig och i en ekologisk odling kommer gödningen från gödsel, urin och kompost.
sparris2sparris1sparris3sparris4sparris5
(Bilderna är från Sinclairsholms hemsida)
Så nu är det bara att ge sig till tåls till år 2014. Men sen kan jag förhoppningsvis frossa i sparris många år framöver.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

måndag 23 april 2012

“Pimpad” kompostlimpa

Odlar man ekologiskt “måste” man ha en kompostlimpa. Det lärde jag mig på kursen “Ekologisk Trädgårdsodling” förra året. En kompostlimpa är ingen vacker syn tycker jag. Det finns tyvärr ingen undanskymd del i trädgården där den kan läggas så därför “pimpades” kompostlimpan med återbrukat tyg. Det ser iaf lite roligare ut.

Steg 1: Sätt stödpinnar med ca 30 cm mellanrum runt området där du ska ha din kompostlimpa. Jag har tagit pinnar av alla möjliga sorter från mina röjningar på tomten. Området ska helst inte vara bredare än 1 m, men längden kan vara hur lång som helst. Gör man den bredare går komposteringen långsammare. Min är ca 90 cm bred och nästan 3 m lång.

IMG_1039IMG_1041

Steg 2: Plocka fram alla gamla lakan, dukar och andra tygvaror som du inte vill ha längre och riv breda (ca 10 cm) trasremsor av dem. Hur färgglatt eller diskret du vill ha din kompostlimpa bestämmer du själv i ditt val av färger på tygerna du river. Jag tog, som vanligt, vad jag hade hemma (gamla gardiner som satt i huset när jag köpte Villa Linnea). Det blev ganska diskret, tycker jag.
IMG_1043IMG_1045

Steg 3: Fläta med trasremsorna runt stödpinnarna, ganska tätt. Håll flätningen rätt stram så stagas stödpinnarna upp mer och mer. Det är ganska vingligt i början.

Steg 4: Om du inte redan har en bra häst-, ko- eller får-bonde i din bekantskapskrets är det hög tid att skaffa en nu. Du behöver få tillgång till hans/hennes dynghög och få lov att hämta det bondens hästar/kossor/får åstadkommer i “skitväg” . Har hon/han dessutom en halmbal att avvara är det guld värt.

Steg 5: Bottna din “pimpade” kompostinhägnad med lite ris och blanda sen det obrunna gödslet med halmen ca fifty-fifty. Överst lägger du ett lager halm. Under säsongen kan du lyfta på halmen och fylla på med trädgårdsavfall. Lägg på halmen noga igen.

Steg 6: Vänta till nästa vår innan du använder kompostlimpans innehåll. Då har gödslet brunnit färdigt och kan användas för gödsling av alla dina odlingar. Troligen har den sjunkit ner till ungefär halva höjden.

Jag har hunnit till steg 3, men behöver mer tyg. Loppis nästa! Så nu är det hög tid att jag går ut och skaffar mig en kompis i närheten som jag kan “skatta” på lite “skit” och helst halm också. Återkommer i ärendet.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097
PS Idén till det här fick jag på “Nordiska Trädgårdar” när jag såg Skillebyholms “soffbord”. Kolla mitt inlägg om det här.  Återanvända gamla tyger i stället för att fläta med pil tänkte jag kunde vara en kul grej. DS

lördag 21 april 2012

Månadsbild april 2012

IMG_1038

En kökskompost och två pallkragar (de ljusa till vänster i bilden) har tillkommit och det är förberett för sockerärtsodling.

Jag visste inte att mina svarta sockerärtor tyvärr är en lågväxande sort så jag får väl sätta en klängande sort också och/eller luktärtor så att det blir nå´t som klättrar.

Kökskomposten står i en av pallkragarna och den tänker jag börja “ladda” nu, låta stå i fred över vintern och sen sprida ut kompostjorden direkt i pallkragen till nästa odlingssäsong.
Är man bekväm eller ……..?
Jag kan tänka mig att det kommer att finnas ganska mycket som inte förmultnat, men jag får se om det ändå går att odla squash i den pallkragen nästa år. Trädgårdskomposten har ju stått två säsonger nästa sommar så jag får väl blanda och sprida ut på alla fyra pallkragarna som är i den gruppen (den krävande).

I de fyra (dubbla) pallkragarna nästintill (till vänster) ska det fyllas på med mera jord och där ska potatisen snart ner i jorden.

EL2012kraft

fredag 20 april 2012

Hur kommer det sig?

Hur kommer det sig att man blir så himla glad när man får syn på den pyttigaste lilla blomma?
Den här fick jag syn på bland mina pelargonsticklingar. Det är 1:a gången jag ser min “Westerlund” blomma.
IMG_1009
IMG_1015IMG_1013

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

söndag 15 april 2012

Kursåterträff i “Ekologisk trädgårdsodling”

Det blev mycket trädgård i veckan och helgen. Trädgårdsmässan x 2 och i dag återträffades vi några stycken på Överjärva Gård och åt lunch. Det var kurshelg för årets kurs, som är dubbelt så stor som vår kurs, så vi träffade även vår lärare Per.
Intresset för ekologisk trädgårdsodling växer!!
Jag måste erkänna att jag är lite avis på de som går kursen det här året och har allt intressant framför sig. En fortsättningskurs under nästa år skulle inte vara dumt.
IMG_0980
Ett dött träd på Överjärva Gård. Även döda träd kan vara vackra, speciellt i färgen. Det här var snyggt grått.

Vi tittade till våra gamla kolonilotter och blev riktigt nostalgiska. Nässlorna är på väg upp, men än så länge är de bara gulliga. Kompostlimpan som var ca 1 m hög hade sjunkit i hop till nästa ingenting. Jordgubbsplantorna höll på att vakna till liv och gräslöken hade kommit en bra bit. Annars låg jorden och bara väntade på att bli brukad igen.

Vädret har varit fantastiskt hela dagen så nästan all snö som föll i går har försvunnit nu på kvällskvisten.

Jag satt i solen och läste Tyras bok ett tag. Den är så innehålls- & lärorik, så det är bra att den är uppdelad efter vad man kan/ska göra månad för månad.

Ha en fin vecka bloggkompisar!
el2012kärlek

lördag 14 april 2012

“Nordiska trädgårdar” igen!

I dag var jag på Älvsjömässan och “Nordiska Trädgårdar” igen. Jag hade två saker på min “att-göra” lista; lyssna på Tyra Hallsénius Lindhe och köpa sparris.
Dagen började med att jag fick pulsa i blötsnö till busshållplatsen. Vilket busväder! Typiskt april så man borde ju inte blivit förvånad. Men jag blev ganska paff när jag tittade ut i morse. VITT, VITT, VITT.

Jag köpte ju Tyras bok i torsdags och i dag fick jag möjlighet att lyssna på henne och givetvis hälsa på henne och ge henne en kram. Hon presenterade sin bok på ett så personligt och härligt sätt. Hon visade lika vackra bilder som på bloggen och i sin bok.
IMG_0959

Sparris står på att-göra-listan för det som ska göras i köksträdgården i år. Skörda kan man ju inte göra förrän om några (3-4) år, så det är bäst att sätta i gång redan i nu. Köpte sparris från Sinclairsholm. Gijnlim hette den visst!
En bra instruktion om hur man ska göra fick man med så nu är det bara att sätta spaden i jorden!
sparris2
(Bilden från www.sinclairsholm.se)
Jag återkommer när jag börjar att gräva för sparrisen.

Det blev ett föredrag till, om komposter. Gunnar Eriksson, Kompost Center AB, Överjärva, pratade om kompost från hushåll, latrin och trädgård. Intressant!IMG_0979……… och lite annat smått & gott.
IMG_0970IMG_0967
Om några år även hos mig
(bilden ovan och kanske bilden under också?)
IMG_0951IMG_0953

Och vem ser man där?
IMG_0975IMG_0973
IMG_0960IMG_0963
Det får plats många olika upplevelser för alla sinnen på den här trädgårdsmässan, i färg, i form, i smak & i doft.
Jag var trött i fötterna i dag också.

1000 TACK till kompis E-Mi som bjöd mig på en fribiljett till detta evenemang.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

fredag 13 april 2012

Sockerärtan “Shiraz”

Sockerärtan “Shiraz” Pisum sativum har svarta baljor.
Det ska bli spännande att se hur svarta de verkligen blir!
Köpte en fröpåse på “Raraväxter” på mässan i går och ska testa.
4082(Bild från www.raravaxter.com)
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

PS. Nå´n drivbänk från NELSONS blir det inte. Den var alldeles för rank och ynklig iaf för det priset som GRANNGÅRDEN tog! DS