lördag 31 augusti 2013

Helgglädje – tillbaka på Villa Linnea

Det är en härlig känsla att komma tillbaka till Villa Linnea efter några veckor i Stockholm.
Nyfiken som en liten iller kastade jag mig ut för att kolla ….. majsen. Så här såg den ut när jag åkte
IMG_7255IMG_7256
och så här ser den ut nu!
IMG_7448IMG_7450
Inte så stor skillnad men jag är jättelycklig ändå. Det finns nå´t maffigt innanför skalen, det känner jag!
2013-06-141
2013a

fredag 30 augusti 2013

Alunrot & japansk lönn har flyttat ihop

Färgmatchningen fortsätter. Nu har jag flyttat två alunrot (-rötter?) som stod i Gästboksrabatten till “nästa års rabatt”. De höll på att drunkna i alla aklejor som nu äntligen börjar sprida sig. De blev jättefina tillsammans med den japanska lönnen och blodflädern i “Japanska Hörnan”. Den japanska lönnen syns knappt, så eländig är den, men den finns där i mitten av bilden till vänster, nedanför suisekistenen. Två bolltistlar (från STASS växtloppis) kom också i jorden. De har sina “kompisar” på andra sidan gången.
IMG_7505
IMG_7496 IMG_7498
IMG_7512 IMG_7518
IMG_7517
Jag tillämpar ibland en form av täckodling, dvs jag lägger trädgårdsavfall och gräsklipp direkt på jorden i rabatterna och trädgårdslanden (i mitt fall pallkragarna) utan att låta det passera komposten. Maskar, mikroorganismer och annat gör ett bra jobb ändå. Lite latmask över det hela och det ser ganska skräpigt ut, men det spar tid och energi. Än så länge har jag bara lagt blommor som jag gärna vill ska fröa av sig direkt i rabatterna. I kökslandet är det mest gröngödningsgrödor som jag lägger direkt på jorden i pallkragarna utan att först låta det förmultna i komposten.
Den principen har jag även använt när det gäller att preparera nästa års rabatt. Jag började redan förra året att lägga alla grästovor, gräsklipp och vissna blommor där jag bestämt att rabatten skulle ligga. Det har sett, och ser i viss mån fortfarande, “skräpigt” ut, men nästa säsong kommer det att bli dagstidningar, jord och täckbark (om det behövs) som översta lager och då blir det så snyggt så snyggt. Samma princip har jag använt på den lilla plätt som nu är planterad.
Tidningspappret är till för att hålla så mycket ogräs som möjligt borta. Ett tjockt lager med tidningspapper gör att det blir mörkt under och då växer det dåligt, som ni vet.
Här står växter från STASS växtloppis som ska ner i rabatten nästa år, när det har blivit mer jord att sätta växterna i. Det är stormhatt, allium, silverfryle och tre olika sorters veronika. “Skräpet” bakom påsen är gräsklipp, solrosstjälkar, malört och daggkåpa. Längst bak i bild syns en liten bit av den markduks- & täckbarkstäckta gången.
IMG_7508
Rabatten kommer nog att bli ganska högväxt och pampig, så den kanske ska heta “Pampiga rabatten”? Jag har fler allium och två honungsört i “Gästboksrabatten” som också ska få flytta hit, men jag vet inte var de växer just nu, så de måste komma upp igen nästa vår, så jag vet.
2013a

torsdag 29 augusti 2013

En primadonna har anlänt till min trädgård

Nu är den planterad min nya kärlek blodfläder ‘Black Lace‘.
IMG_7427 IMG_7436
IMG_7431IMG_7430
IMG_7432IMG_7429
Det var på trädgårdsvandringen tidigare i augusti vi träffades för första gången och det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag föll för den fantastiska färgen! Till skillnad mot mänskovärlden kan man köpa sig kärlek i trädgårdsvärlden, så jag begav mig till Blomsterlandet i dag och köpte en blodfläder ‘Black Lace’. Nu står den som första primadonna i min blivande rad av buskar/träd som så småningom ska skugga mitt växthus ………. hoppas jag!
Så här var planen i juli –13.
IMG_6569b
Och så här ser det ut nu:
IMG_7439text
Nästa års rabatt har kommit en bit på väg med täckbarksgång mellan häck och rabatt, ordningen mellan träden/buskarna har ändrats, växthuset kommer eventuellt att hamna på andra sidan om potagern och silverpäronet kommer att bli ett “riktigt” päron, körsbär eller plommon.
Bilden på blommorna från webben och bilderna på ett fullvuxet träd/buske med bär från trädgårdsvandringen 4/8.
IMG_7112311-large_defaultIMG_7111
När jag ändå var i farten flyttade jag min japanska lönn från en tynande tillvaro i “Blomstertunnan” till en mer öppen tillvaro i “nästa års rabatt”. Den matchar ju i färg så jag ville gärna ha den i samma område som blodflädern. Nu står den i “Japanska Hörnan” och jag hoppas den ska trivas bättre där och växa på sig under nästa år.
2013a

onsdag 14 augusti 2013

Ett snabbt gästspel i Stockholm

Just nu gör jag ett snabbt gästspel i Stockholm och jobbar, jobbar, jobbar.
På Villa Linnea kommer det att växa squash & pumpor så det står härliga till
i de mest välgödslade pallkragarna, när jag är borta
IMG_7232IMG_7233
IMG_7231
och majsen har förhoppningsvis mognat när jag är tillbaka.
IMG_7255IMG_7256
Morötter, rödbetor, ett och annat salladsblad, mangold, potatis och gräslök ser jag fram emot att få ta hand om i slutet av augusti, när jag är på Villa Linnea igen.

2013a

tisdag 13 augusti 2013

Solrosor

Den högsta solrosen i potagern är över 3 m hög!!
IMG_7219 IMG_7221
Jag kan inte annat än fascineras av solrosornas enorma växtkraft.
Att det ur ett enda litet solrosfrö kan bli en så’ n ståtlig växt under bara en säsong, det är grejer det!

el2012kärlek

måndag 12 augusti 2013

Surjordsrabatten

Min surjordsrabatt på norra sidan av huset lever sitt stilla liv där i skuggan och verkar trivas med det. I år har den utökats med en vit hortensia, men hur länge kommer den att vara vit?
IMG_7174IMG_7176IMG_7177IMG_7179
I surjordsrabatten finns det tre blåbärsplantor. Några stora, amerikanska blåbär får jag i år och Emil har några bär, men Putte ser lite dyster ut för han har inga bär.
IMG_7181IMG_7185
Smultronen trivs i surjorden och jag har blockat några “munnar”. De revar sig så det bådar gott inför kommande års marktäckning.
IMG_7242IMG_7244
Dikesgranen verkar trivas i sin “urna” och har fått några “strunt” under sommaren, så den får vara kvar även över årets jul.
IMG_7247 IMG_7246
Den här rabatten glöms många gånger bort av mig, den ligger liksom på “fel” sida om huset. Det är egentligen helt tokigt för den ligger alldeles vid entrén till huset. Entrén till ett hus är bland det viktigaste på ett hus enligt feng shui, där ska man ju hälsa sina gäster & andra besökare välkomna. Får absolut uppgradera den här rabatten nästa år och fylla på med fler surjords- & skuggälskande växter! Trädgårdsgången (till höger) ska också fixas till och bli dubbelt så bred och med varannan rund trampsten, som jag ska gjuta själv i betong. Mer om det senare, för det ska bli likadant på södra sidan om huset.
IMG_7249
Säckarna med torv som blev över från suisekistensgjutningen ska strös över täckbarken och flisen. Inte ens det blev gjort innan jag fotade! Den är verkligen “styvmoderligt” behandlad och “bortglömd” den här rabatten.

2013a

söndag 11 augusti 2013

Favoritväxt i augusti - Bolltistel

Bolltistel är min favorit i augusti, men egentligen är den min favorit alla månader på året. Den är vacker, stolt, pampig, taggig, pastelligt lila/blå, skön, stöttande, härdig, snäll och allt annat man kan önska sig av en växt. Den får gärna sprida sig mer i min trädgård!!
2013_08_08bolltistel

Titta in hos Anna Vattenkanna så får du länkar till fler favoritväxter.
MFFRG_~1

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097