Alldeles strax söder om huset på Villa Linnea ligger, från vänster på bilden, den nya myntarabatten, örtagården och folkmedicin-rabatten. Medelhavshörnan kan man skymta bakom parasollet.
Det blommar & växer i örtagården. Säsong två ser mycket bättre ut än förra årets “stenöken”, som tur är. Lavendelsticklingarna runt om ser ut att ha klarat sig allihop och har börjat växa till sig. Massor med knoppar syns också! Gräslök, timjan och en salvia blommar, några salvia har klarat sig (andra inte), åbrodden växer vidare, citronmelissen tar för sig, tomtarna verkar trivas och både slätbladig och krusbladig persilja kommer tillbaka. Nytt för i år är mejram (frösådd) och grekisk oregano (frösådd), men de syns inte än. Krukor med aloe Vera, agave och citrus får också plats i örtagården.
vacker färg på gräslöksblommorna
salvia (och trädgårdstomtar) - timjan
salvia
timjan
åbrodd - citronmeliss
lavendel - slätbladig persilja
persilja (krusbladig, snart i blom!)
“Folkmedicin-rabatten” (“ätbara perennrabatten”) är en naturlig förlängning på örtagården. Där kommer lammöronen med stormsteg, malvan har spridit sig (ska flytta “rymlingen” så småningom), violerna har kommit i kläm bakom anisisopen (måste flyttas), den vanliga malörten har spridit sig något kopiöst, den japanska malörten bildar en ny tuva, rudbeckiorna kommer, bland bergsklinten kommer prästkragar, gurkörten har frösått sig och några solrosfrön från fågelmataren har grott.
Full rulle i rabatten med andra ord!
Lavendelsticklingarna som jag satte ner i höstats ser ynkliga ut. De måste nog bytas ut mot nya!?
Nu ska här klippas gräsmatta och klippet ska läggas i den här rabatten i första hand. Ca 10 cm nytt gräsklipp ska man lägga på varje år, enligt Åke Åkerstedts metod att bara ha sand och gräsklipp som “jordmån” för växterna.
Metoden verkar ju fungera alldeles utmärkt! Läs mer under sidan/fliken: perennrabatter, om hur jag anlade folkmedicin/ätbara-rabatten.
Den nyanlagda myntarabatten har jag skrivit om här. Det återstår ca 1/3 som inte är uppgrävd ännu. Där ska bla ingefärsmynta ha sin plats.
Jag har planerat för att anlägga 1-2 nya rabatter per år, inte fler! Man måste ju hinna njuta också och ta hand om de tidigare årens rabatter. Årets nya rabatter blev alltså myntarabatten och surjordsrabatten.
Vilken härlig tid vi har nu!
PS. Tujorna vid folkmedicin-rabatten har ansats sen bilden togs. De börjar mer och mer likna uppstammade. DS
2 kommentarer:
Hej på dej,
Vilken trevlig blogg, jag lägger till dig i min blogglista.
Ha det gott
Agneta
Så fint du har det och vilken härlig kryddrabatt.
Ha det bäst!
Kram Hélena
Skicka en kommentar