Örtagården


Som en hemuppgift i kursen "Ekologisk trädgårdsodling" började jag anlägga en örtagård 2011. Den ska utökas under 2012 med ungefär lika stor yta. Där ska jag främst odla myntor av olika slag. Örtagården ligger omedelbart invid köksingången, precis som det ska vara!
Så här gick det till när örtagården anlades 2011:

Dag 1:
Först var det “bara” att ta bort gräs & ogräs i den blivande örtagården. Jag klippte gräset så kort som det bara gick med min gräsklippare. Sen grävde jag bort grässvålen och fyllde på med sand & snäckskal och blandade med jorden som var kvar.
Kryddväxter som timjan, lavendel, salvia, rosmarin etc (vedartade) ska ha det “kärvt” med lite jord medan citronmeliss, persilja, gräslök etc ska ha det som i en medelkrävande del av trädgårdslandet, alltså mer jord och gärna lite gödning.
Den lite mer näringskrävande delen av kryddgården ligger närmast köket och medan den riktigt torra och näringsfattiga delen ligger ut mot trädgården. Där blev det mer sand & snäckskal och nästan ingen jord.


Så här såg det ut efter 1:a dagen. Ena halvan (den med mest näring i jorden) var klar.

Dag 2:
Dag 2 inleddes med att försöka ta bort så mycket rötter som möjligt från två tuija-stubbar. Jag sågade ner dessa tuijor 2010 så att ta bort stubbarna helt & hållet var bara att glömma! De får ruttna bort i sin egen takt, men jag ska försöka hjälpa dem på traven till vintern.
Så här såg det ut efter dag 2.
FÖRE/EFTER
Längs den vänstra kanten av gången, sett från köksdörren, ska olika timjan sprida ut sig. Innanför ska en lavendelhäck växa upp. Lavendelticklingarna har jag tagit från några buskar som fanns på tomten när jag flyttade dit.
Så här blev det:

Skissen för örtagården 2011 såg ut så här:

Inga kommentarer: