Perennrabatterna

Just nu (2012) finns det tre perennrabatter på Villa Linnea;
"Gästboksrabatten"
"Folkmedicin-rabatten" och
surjordsrabatten.


SURJORDSRABATTEN
Surjordsrabatten började jag egentligen anlägga redan första året (2010) med den första "fådda" rhododenronen som jag satte ner i en grop med torvmull och sen lät det vara så. Lite täckbark runt fick räcka för att hålla gräset borta. Den fick stå där ensam ett tag, men så köpte jag en blåbärsplanta och testade om den trivdes där. Det gjorde den, så 2011 vågade jag köpa två till. I år (2012) fortsätter jag med rabatten och ska utöka den med fler rhododendron. En som jag har hittat och en som jag har beställt. Jag hoppas jag får en av någon av mina gäster också.
Läs mer här.

GÄSTBOKSRABATTEN
"Gästboksrabatten" fanns när jag flyttade in i huset (2010), men har utökats med gästernas presentväxter. Jag önskar mig alltid fröer, sticklingar eller plantor av mina gäster och de hamnar här. Jag tipsar dem om att köpa i färgskalan vitt/rosa/ljuslila så att det ska bli någorlunda enhetligt.


 FOLKMEDICIN-RABATTEN
Ett kursmoment i kursen "Ekologiskt trädgårdsodling"  handlade om perenna rabatter. I hemupgift skulle vi planera för en perennrabatt i teorin. Jag valde att även genomföra planen.
IMG_2355
IMG_2626

I Eva Robilds bok “Perenna rabatter” finns en beskrivning på en metod att anlägga en ny rabatt som jag tände på; MAN BEHÖVER INTE GRÄVA (om man inte vill)!! Man lägger helt enkelt sand & gräsklipp direkt på gräsmattan, möjligtvis med ett lager uppblötta tidningar under. Sanden & gräsklippet blandas i lika stora delar och överst, när man har planterat sina växter, lägger man ett ca 5 cm tjockt lager med gräsklipp. Varje år ska man sen fylla på med ett ca 10 cm tjockt lager med gräsklipp. Metoden har utvecklats av trädgårdsmästare Åke Åkerstedt i Sundsvall (enligt Eva). Fiffigt va? Fördelen med den här metoden ska vara att rabatten tinar tidigare på våren och växterna kommer i gång snabbare, gräset tillför växterna den näring de behöver och ger en luftig & syrerik miljö för rötterna. Eftersom ytan är täckt med gräsklipp blir det minimalt med ogräs. De här metoden passar mig som elev på en ekologisk trädgårdsodlarkurs som hand i handsken.
IMG_2530 IMG_2533
Först ut med tidningar, sen på med lite sand, så att inte tidningarna blåste bort, och sen vattna, vattna, vattna.
       IMG_2534
Mer sand och så gräsklipp ovanpå det. Gräsklipp fick jag genom att klippa min egen gräsmatta. Den var väldigt oklippt så det gav stor utdelning.
Jag lade sand och gräsklipp
i lager-på-lager och krattade och “vispade” runt med en grep för att blanda.     
 
Jag lade ett lager sand och ett lager gräsklipp i totalt 3 omgångar och blandade mellan varje omgång. Det blev 10-15 cm högt. Det var inte det lättaste att blanda sanden och gräsklippet!      
Perennrabatten har söderläge, så tidiga vårblommor blir ett måste. Färgskalan vill jag hålla i blått/vitt/rosa/ljust lila. Längs ytterkanten kommer en lavendelhäck att rama in hela rabatten. Perenner som jag bespetsat mig på är (folk)medicinskt intressanta och ätbara (med några undantag för att få blommor även på våren och som “utfyllnad”) såsom rudbeckia, gurkört, malva, digitalis, rölleka, åbrodd, malört, groblad, viol, löjtnantshjärta, krokus, snödroppe, scilla, julros, blåklint, blåklocka, lammöron och även några annueller (kan man ju variera år från år).
Lavendelhäcken består av sticklingar dels från några lavendelplantor som fanns på tomten och dels från lavendel jag har i Stockholm.       

IMG_2569  IMG_2574

I slutet av sommaren såg det ut så här:

Under hösten växte den till sig ytterligare.
Lammöron och gurkört (ovan)
Anisisop (ovan)
Vanlig malört
Japansk malört (ovan och nedan)

Inga kommentarer: