söndag 18 mars 2012

Andra året (2011)

Under vintern händer ju inte så mycket i trädgården, det blir mest att ta tag i insidan av huset. Det mest påtagliga inomhus blev att jag målade de förskräckliga furudörrarna vita.
IMG_0701IMG_0699
Under 2011 gick jag en kurs “Ekologisk trädgårdsodling” i Studieförbundets regi. Alla hemuppgifter och annat arbete under de 10 kursveckosluten ville jag ju givetvis prova och även genomföra i min egen trädgård under året. Klicka på länken ovan och läs mer om den fantastiska kursen. Den gav mig precis det jag behövde för att ta i tu med mina odlingar och annat i Nöbbele.

IMG_0812

I mars började jobbet i trädgården med beskärning (kursmoment 1). Äppelträdet fick sig en rejäl utrensning och uppfriskning. Det lönade sig för jag fick betydligt större äpplen än första året, om än inte så många.

IMG_1256

Äpplena blev få men jättefina och goda.
IMG_3148

Det är svårt att klara förgroning av frön när man bor på två ställen. Jag gjorde ett tappert försök men det blev så dåligt utbyte att jag bestämde mig för att inte gör det i fortsättningen. Det får vänta tills jag flyttar till Nöbbele på heltid. Fram till min pensionering kommer jag att pendla mellan Stockholm och Nöbbele.
IMG_1447
Potatisen lyckades jag däremot mycket bra med. De klarar sig ju på ett helt annat sätt utan tillsyn.
IMG_1381IMG_1463
IMG_2068
IMG_2670
Skörden blev ynklig. Det fanns inte tillräckligt med jord för potatisen att växa i. Men jag fick några fina kok med Amandine och Maestro. Fler pallkragar behövs!

Rabatten som fanns utökades med samma teknik som med pallkragarna; grunda med tidningspapper, vattna och på med jord. Enkelt …… och det funkar!

IMG_1734IMG_1736


Köksträdgården utökades med 8 pallkragar, så totalt är den nu 16 pallkragar stor. Jag kommer att tillämpa en fyrårig växtföljd, så det blir 4 pallkragar per odlingsdel.
Del 1: Näringskrävande (jordärtskocka, squash, ruccola)
Del 2: Mindre näringskrävande (morot, lök, rödbeta)
Del 3: Lite näringskrävande (potatis)
Del 4: Gröngödning (Skärbönor, subklöver, honungsört)
IMG_2928IMG_2932
IMG_3150IMG_3153

Prydnadsapeln blommade helt galet i maj, men jag gav mig på att beskära den iaf. Totalt fel egentligen, men klarar den sig så klarar den sig, annars åker den väck.
IMG_1879IMG_1886
Min grundtanke med trädgården är att det som växer där ska gå att äta. En prydnadsapel passar inte in där, men fåglarna var jätteglada på hösten för det föll massor med små “äpplen” ner från grenarna.
IMG_3453
Morellen fick massor, massor, massor med bär, så det var tydligen inte helt fel att så brutalt beskära den heller.
IMG_2612IMG_2610

Ett annat kursmoment var sten- & plattsättning. Vi fick lära oss grunderna för hur det går till med att jobba med en “padda”, ösa grus och stenmjöl … bland annat. I Nöbbele ägnade jag mig åt att ta bort trädgårdsplattor i stället. Trädgårdsplattorna vid entrén ersattes med singel.
IMG_2345IMG_2412
Plattorna vid “groventrén” togs bara bort. Det var fint grus under, så jag lät det vara som det var.
IMG_2122
Trädgårdsplattorna har jag (åter)använt och lagt en gång som delar upp gräsmattan. Den gången ska sträcka sig runt hela huset när den är färdigt.
IMG_2154
Två kursmoment som jag genomförde i Nöbbele var “Örta/Kryddgård” och “perennrabatt”. Där hittar ni många av trädgårdsplattorna. De ramar in både örtagården och perennrabatten.
IMG_2628

Läs mer om hur örtagården blev till under fliken “Örtagården”.
Perennrabatten, som hänger i hop med örtagården, har temat “Medicinsk intressanta växter”. Också ätbara alltså!
Läs mer om den perennrabatt jag anlade som hemuppgift i kursen “Ekologisk trädgårdsodling” under fliken “Perennrabatt”.

Den hårdhänta behandlingen av idegranarna var tydligen helt okej. Massor med nya skott längs hela grenarna ända nerifrån marken och upp. De fick tom alldeles egna “julgranskulor” i september.
IMG_3370IMG_3366
En växt som inte visade några blommor första året (2010) visade sig vara en aster.
IMG_3363IMG_3362
IMG_3364IMG_3365

Vattenblänk måste man ju ha. Det tycker även barnbarnen.
IMG_2843IMG_2846
Fontänen drivs av solenergi, helt enligt mina tankar om Villa Linnea. Underlaget för stenarna är ett gammalt grillgaller. Återbruk är en annat genomgående tema för min trädgård.
På  höstrean hittade jag en hammock!
IMG_3166

I apparatväg införskaffade jag 2011 en kompostkvarn. Den fick ta hand om den jättehög av grenar som blivit över när de gigantiska häckarna klipptes ner 2010. Det blev perfekt material att strö ut som marktäckning i trädgårdslandet.
IMG_2823
Där det inte ligger flis från tujorna och idegranarna ligger det singel i köksträdgårdslandet. Det mesta av singlet hamnade mellan pallkragarna.
IMG_2616

Som avslutning på odlingsåret började jag anlägga en del som så småningom ska bli ett jordgubbsland.
IMG_3583
Alldeles invid det nya “Jordgubbslandet” kom en svartvinbärsbuske och en krusbärsbuske ner.
IMG_3587
Framför ser man de hallonplantor som tagit sig.

Och allra, allra sist satte jag vitlök i en av pallkragarna. Två sorter. Vi får se vilken som “vinner”!
IMG_3470

Oj, det blev ett långt inlägg. Har du läst ända hit borde du få ett pris. Mycket av det jag skriver så här i början av trädgårdsbloggen är mycket för min egen skull och mitt kom-i-håg, men jag hoppas givetvis att någon blir inspirerad av det jag delar med mig av.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

4 kommentarer:

Viola sa...

Vilket inlägg :) så härligt att läsa om ditt år..du har gjort underverk med den trädgården...vad du jobbat, blir så fint...ha en bra måndag, kram

Elsa och Helena sa...

Jag blir inspirerad och så mycket jag fått lära mig!

Du borde ha pris för allt arbete du lagt ner:)

KRAM Helena

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Ojojoj vilket härligt inlägg. Och vilket jobb du har gjort!
Kram
MArie

Efwa - Medea sa...

Wow, vad mycket du hunnit med. (Du vet att det går att flytta inlägg från en blogg till en annan väl? Du exporterar till en fil på datorn och sedan importerar du dem till den nya bloggen.) Det kan ju vara kul att ha alla dina trädgårdsinlägg "från förr" även i den här bloggen.
OJ, jag behöver verkligen inte lägga mig i...

Vad kul att du startat den här bloggen också. Jag lägger mig som följare med en gång. Tänker att jag ska försöka få lite gjort i trädgården vid huset på landet även om jag inte tillbringar så mycket tid där. Hittade förresten boken Perenna rabatter på Bokus bokrea, så nu är den beställd. Ska försöka mig på att utvidga land på det viset som du gjort med tidningspapper m.m.