onsdag 14 mars 2012

Första året (2010)

Jag köpte Villa Linnea i januari 2010. Första året gick mest åt att “bo in sig” och “känna in” trädgården. Tomten är knappt 1000 kvm och huset är i vitt mexitegel, byggt 1973. Ägarinnan innan mig var inte så intresserad av trädgården så det var i stort sett bara en gräsmatta, ett rabarberstånd, tujor, idegranar, ett äppelträd, en morell, en hängkaragan (tror jag), två vildvuxna schersminer, en förvuxen ölandstok och en prydnadsapel på tomten. Några stackars lökar hade klarat sig så jag fick en och annan tulpan och påsklilja som stack upp den första våren.
IMG_7377IMG_7378
I april upptäckte jag några ruggar med fina snödroppar mitt i gräsmattan.
IMG_6755

En gigantisk funkia-härva lyckades jag gräva upp och dela i ca 20 delar och sätta på nytt.
IMG_7663

För övrigt fanns en gammal (övergiven) perennrabatt med helt fel växter. Den ligger i stark sol hela dagen och där fanns växter som skulle stå i skugga. Att de hade klarat sig!

Häcken ut mot gatan (mot norr) var en MYCKET hög historia, närmare 5 m. Den kapades till ca 120 cm. Det såg förskräckligt ut och grannarna undrade nog vad som hände, men jag fick iaf kommentaren: – Vad trevligt, nu ser man att det är ett hus där bakom. Inomhus blev det betydligt ljusare, som ni förstår.IMG_8240

IMG_5754

Mot söder fanns det också en insynsskyddande tuja-häck på ca 5 m. Den kapades till 2,5 m. Den ger skugga till den ena av uteplatserna.
IMG_8296
IMG_8308

Äppelträdet rensades på gamla döda grenar, men lämnades för övrigt. Det blev inte många äpplen, mest blad.

IMG_8126

Morellen och prydnadsapeln minskades ner och kapades ganska brutalt för att inte fortsätta växa ut över gatan, över till grannen och in över huset. De var ganska vildvuxna! IMG_8497

Första året var mest att röja och ge plats för den nya trädgården, men köksträdgården påbörjades så smått.
IMG_7294IMG_7295IMG_7297
IMG_8299

Första året blev det 8 pallkragar. Det fungerade mycket bra att bara lägga pallkragarna direkt på gräsmattan, bottna med tidningspapper, vattna rejält och sen lägga på jord. Jag fick en hygglig skörd av squash, potatis och jordärtskockor.

Bakom syns rabarberna. Den gav bra och mycket god  skörd redan i maj.
IMG_7370

Jag fick en rhododendron som jag planterade norr om huset. Där skulle den nog komma att trivas, tänkte jag.
IMG_8953IMG_9491

I november satte jag in en varmluftspump.
IMG_0011
Det har ju ingenting direkt med trädgården att göra, men åtgärden sparar energi (och pengar!) och det hör hemma på den här bloggen i ett helhetsperspektiv av min värld i Nöbbele.

Sen blev det december och jul med massor av snö.
IMG_0719

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

4 kommentarer:

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Så du har börjat med en ny blogg! Så kul, och vilket fint namn...så hette min farmor :)
Kul att se framstegen
kram
Marie

Annika Christensen sa...

Hej!
Nu kom jag hit.
Det går bara att komma hit när man går in på din andra blogg.
Länken på min sida till dig och den nya funkar inte.
kan vara bra att veta.
Kul iallafall med ny blogg.
Grattis till den.
Annika

Madame C sa...

Grattis till fina bloggen! Knepigt vad som strular, men jag hittade i alla fall hit via din andra blogg! VILKET fint namn "Villa Linnea" - låter helt underbart. Ska länka från min blogg snarast. Har precis sjösatt en FB-sida för Cesars trädgård idag:) Hej och hå!!!
Kram så länge,
Charlotta

Laila sa...

Jag kom hit direkt från länken på min sida! Det ska bli spännande att följa den fortsatta förvandlingen av din trädgård, hoppas få se den i verkligheten en vacker sommardag!
Kram
Laila