söndag 10 juni 2012

Nytt & gammalt i rabatterna

Det är ju alltid roligast att skriva om allt det nya som händer i rabatterna på Villa Linnea, men jag måste ibland påminna mig om det som händer & sker i de “gamla” rabatterna också.
I min första perennrabatt, som fanns redan när jag flyttade in, satte jag några vita alliumlökar i höstas (‘Mount Everest’). De blommar nu och ser så tjusiga ut i all sin prakt.
IMG_1809IMG_1810IMG_1812IMG_1813
Tre lökar Honungslök (‘Nectaroscordum siculum’) har också tagit sig fint. Blommor är på gång!
IMG_1836
I den här perennrabatten ("Gästboksrabatten”) har jag satt ner plantor och sått frön som jag har fått av mina gäster. Jag önskar mig plantor och/eller frön av de som kommer hit på besök. Det har blivit en fin blandning under de tre år som jag har bott här.
IMG_1832IMG_1852IMG_1854IMG_1856IMG_1858IMG_1861IMG_1862IMG_1863IMG_1867IMG_1870
Det är nästan alltid nå´t som blommar under säsongen.

Jag har haft svårt att bestämma mig för hur kanterna till den här rabatten ska vara. Jag har hittat ett antal överblivna takpannor (måste vara från när huset byggdas 1973!) och de har blivit kant. Hittills har det faktiskt inte varit någon egentlig kantmarkering in mot köksträdgården, utan rabatten har bara avslutats mot singlet. Samtidigt som jag fixade till kanten utökades rabatten något och fick en annan böj in mot köksträdgården.

FÖRE/EFTER-bilder
IMG_1824IMG_1826
Takpannorna räckte inte runt om, som ni ser, så de vita tegelstenarna får agera kant ett tag till.
Finns det svarta, begagnade takpannor på Blocket kanske? I den utökade delen ska jag till att börja med sätta de lökar som jag har sparat från alla advents-, jul- & påsk-arrangemang. Det är alltid spännande med så´na experiment. Ska lökarna ta sig eller inte?
Sen får vi se vad årets gäster har med sig.

Grusningen av den här delen av köksträdgården som jag gjorde förra året blev helt misslyckad. Där jag lagt gamla plastpåsar som det varit jord i under singlet, ser det bra ut, men här lade jag wellpapp under och det förmultnar. Dessutom var singellagret alldeles för tunt, så maskrosor och kvickrot har kunnat härja fritt. Plastpåsar från köpejord har jag gott om, men mer singel måste beställas.

En fortsatt skön söndag önskar
el2012kärlek

2 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Så härligt det låter med "gästboksrabatten". Hoppas du får tag på fler svarta tegelpannor.
Kram!

Pilgrim sa...

Wow, Mount Everest var urläcker. Roligt att se dina rabatter. Du har det fint där i Nöbbele.
Ha det bäst!
Kram Hélena