måndag 13 augusti 2012

Tusen Trädgårdar/Besök i en permakulturträdgård

FOBO Stockholm besökte en trädgård i Åkersberga som har designat sin trädgård efter permakulturkonceptet när det var Tusen trädgårdar i går, söndag. Innehavarna har bara haft huset & tomten i 1 år så mycket var på planeringsstadiet, men oj vad de hade hunnit med ändå! Min favorit blev ju förstås deras stora, fina växthus.
Ja, det är nå´t att drömma om det!
IMG_3296IMG_3295
Utsikten från deras altan kan man ju också drömma om.IMG_3298
Permakulturkonceptet verkar otroligt intressant. Jag kan inte så mycket om det, men jag blev klart inspirerad att läsa & lära mer och givetvis även försöka genomföra något eller några av delarna på Villa Linnea.
Mer kan man läsa här och i Wikipedia.
Wikipedia: Ett odlingssätt där man blir självförsörjande genom att träd, buskar, örter och smådjur, exempelvis höns, samverkar och drar fördel av varandra.
I permakultur används perenna och självsående växter så mycket som möjligt och man planterar fruktträd, vinbärsbuskar och örter tillsammans. Man utnyttjar därmed växternas olika höjder.
En annan viktig del i permakulturer är åtgärder för att fördröja regnvattnets avrinning och ta det tillvara för växternas och djurens behov.
Permakulturkonceptet innefattar mycket mer än odling. Det är en samhällsplanering med helhetsperspektiv för ett uthålligt samhälle

Från Föreningen för permakultur´s hemsidan: “Permakultur är framförallt ett designverktyg för att tänka igenom sitt projekt innan man startar. Tre etiska grundpelare finns med i allt:
Bry sig om jorden. Förståelse för att vi är en del av jorden och att vi måste värna om den.
Bry sig om medmänniskor. Stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.
Rättvis fördelning. Försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist sätt.

Vi hade knytis-lunch och den var en härlig blandning av deltagarnas ofta hemlagade grönsaksrätter. Smarriga efterrätter fanns det också!
Det var ett gäng med nöjda, glada, mätta & inspirerade medlemmar i FOBO Stockholm som lämnade Åkersberga efter  några timmars rundvandring & samvaro.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

1 kommentar:

LillaFlisan sa...

Fina Eva Linnea! tack för din hälsning!
Egentligen har jag inte riktigt tid eller ork att blogga men jag saknar verkligen DIG och alla de andra bloggarna. Det var det som fick mig att starta lite smått igen.

Ser att du har det så fint som vanligt!

Största kramen!

Flisan