fredag 4 januari 2013

Månadsbild januari 2013

Här tror man att man ska få lägga in en vit, vintrig och fin bild som inledning på det nya året och så är det rena vårvädret!!! Global warming?
Testade den nya vyn i december 2012 och då såg det ut så här:
 IMG_4154 IMG_4267

I början av januari 2013 ser det ut så här:
IMG_4482
Till höger i bild ligger “Gästboksrabatten”, en “tutti-frutti-rabatt” med plantor, frön & lökar från gäster, vänner & bekanta. Den svarta, svängda kanten är betongtakpannor ställda på högkant. Jag önskar mig fler, som ni ser, så att jag kan fortsätta runt hela rabatten och även runt höst-rabatten (se nedan), så att det blir en mer markerad “ingång” till köksträdgården.
Till vänster i bild ligger de 4 pallkragar som i år är den minst näringskrävande delen = potatis. Allra närmast i bild är en av pallkragarna i den medelkrävande delen.

Två små, under 2012 påbörjade rabatter kommer man också att kunna följa under året. De syns inte så tydligt nu på bilden, men kommer att synas desto mer när det börjar blomma i dem. Den ena är en/ska bli en höstrabatt som går i lila, med flox, bolltistel, höstaster & kantnepeta.
I den andra lägger jag alla grässvålar jag gräver upp, dels för att fylla ut och dels för att få en nivåskillnad i min annars alldeles platta trädgård. Där är det tänkt att det ska växa högväxta blommor, som stockros, jättebalsamin, målla, digitalis/fingerborgsblomma, blommande lammöron, vallmo etc. Färgskalan är tänkt ska gå i vitt/rosa/lila/lilarött. Förra året smög det sig in en aprikosfärgad stockros där, men det var fint det med.
 IMG_2730  IMG_2729IMG_3274 
IMG_3267 IMG_3268
En del gräsklipp hamnar där också, som ni ser.

Sist, men inte minst, kommer man att kunna följa hur potagern växer fram. Det är den där svarta fyrkanten i mitten av bilden, lite längre bort. Det svarta är markduk och under den ligger ett ganska tjockt lager med tidningspapper och en blandning av jord & sand. Ovanpå ligger gamla trädgårdsplattor, takpannor och trallar för att hålla allt på plats under vintern.

2013a

1 kommentar:

Pilgrim sa...

Vad grönt ni har! Här ligger fortfarande snön. Vad mycket du har hunnit göra och vad fint det är. Ska bli roligt att se hur det kommer att bli när det blir färdigt.
Ha det bäst!
Kram Hélena