söndag 3 mars 2013

Vårdträd

Den här (minst sagt!!) lilla björken ska bli vårdträd på Villa Linnea i framtiden.
IMG_5046
När jag grävde upp den skabbiga Ölandstokshäcken i höstas (Ni ser en liten rest av häcken i mitten av bilden, bredvid blomstertunnan.) lämnade jag kvar ett “björkskott” som jag låtit växa till sig i skydd av buskaget. Nu hoppas jag att det lilla livet växer till sig och blir en stor och ståtlig björk så småningom. Björken står alldeles utanför den gamla entrén (“grovingången”) och enligt feng-shui ska ett vårdträd skydda de som bor i huset och dessutom vara till tröst och styrka i svåra tider. Björken är ett av de träd som i Norden har betraktats som heligt. (“Feng shui i trädgården” av Agneta Nyholm Winqvist)

Ha det gott allihop!
el2012kärlek

6 kommentarer:

samson sa...

Blörkar är ju fina men de blir så stora
ha det så bra
maggan

Bettina Bäck sa...

Roligt att det är ett träd som valt att bo där själv. Det går nog bra då. :-)

Anja sa...

Jess. Björk är ett bra vårdträd - bara den inte ligger för nära hus. Den får enorma rötter med åren som gärna söker sig under byggnader och den släpper, så klart, väldiga mängder löv på hustak, om den står för nära.
Enligt den nordiska mytologin skall ett vårdträd vara sådant att den inte får plockas av frukt eller nötter. (Vet inte varför)
Mitt vårdträd heter japansk zelkova och kanske skyddade den både mig och huset förra året då jag hade mycket tur i oturen.

/Anja

Pysselpalatset sa...

Så vackert du skriver.... jag flyttade in i en redan uppvuxen trädgård... Men nu inser jag att jag kan ju plantera ett träd .... som tack för alla de vackra träd som min svärmor och svärfar planterade... och som beskyddar oss i alla väder..... tack för din inspiration. kram J

Viola sa...

Det blir nog en ståtlig och vacker björk ska du se :) tack för alla goa hälsningar, hoppas allt är bra med dig, kram

Veronica sa...

Det är vackert med björkar. Jag har funderat över att plantera en för jag har inte haft turen att ett litet björkfrö själv valt en plats i min trädgård :))