lördag 10 augusti 2013

Nu blommar det överraskningar!

I år har jag satt och/eller strött ut nästan alla de frön som jag hade på lager sen några år tillbaka. Jag har dels fått och dels samlat frön själv. Mina förhoppningar var inte så där jättestora att det skulle bli nå´t.
Då blir man alldeles extra glad att det plötsligt lyser till bland alla gröna blad.
Här en “Black Beauty” som jag köpte frön till för några år sen i Luxemburg, när jag var och hälsade på kusin M när hon bodde där. Det tog säkert två år innan jag satte dem första gången och sen har det nog dröjt minst två år innan de frön jag samlade vid det tillfället kom i jorden.
Är det nå´n som känner igen sig eller är det bara jag!?
Det här skulle då vara barnbarn till de ursprungliga små “beautisarna”.
IMG_7202IMG_7206
Förra året blev det några ärtor över från “Shiraz”. De satte jag i potagern och nu blommar de. Får se om vi kan smaska i oss några sockerärtsskidor direkt från pallkragen i år också, barnbarnen och jag.
IMG_7090IMG_7091IMG_7094
Hittade några blommor på pumporna (vintersquash) i dag. Fådda frön som jag bara har en svag aning om hur de kommer att se ut. Så här breder den ut sig och mer lär det bli.
IMG_7229
Bönor av olika kända och okända sorter hade jag också i “fröförrådet”. De råkade jag strö ut i fel pallkrage, så de har fått väldans med näring. Det kanske är därför som de har växt sig så kämpahöga men inte börjat blomma. De slåss med vintersquashen om utrymmet i stället. Egentligen skulle de ha strötts ut i en av de pallkragar som ska ge näring till nästa års mest näringskrävande grönsaker (tex squash), men så blev det alltså inte. Vi får se om det blir några bönor och/eller ärtor och i så fall kanske jag kan se vilka sorter det var för jag bara strödde ut dem lite huller om buller.
IMG_7235
Jättebalsaminerna fortsätter att blomma storartat. Fröna jag hade slängde jag ner i “nästa års rabatt” utan en tanke på att de skulle bli så stora. Där måste de trivas för den största “stammen” är ca 6 cm i diameter. Man kan visst äta hela växten har jag läst?! Undrar hur man lagar till stammen för att den ska smaka gott?
IMG_7223IMG_7226
På Gunillaberg köpte jag två krukor med “klöver” förra året, fast övertygad om att de var perenner.
Nu verkar det inte så, för de var försvunna när våren kom. Men ett litet frö måste ha trillat ner i jorden och funnit sig tillrätta och växt till en ny planta. Så här ser den ut nu.
IMG_7236IMG_7237
Det roliga med det hela är att jag förvarade de två krukorna tillfälligt i den jord som sen fylldes i pallkragarna i potagern och det var där kom den upp i år. Tur att jag såg att det inte var en vanlig klöver. Då hade den rensats bort.

Fådda “Rosenskära”-frön strödde jag i “Gästboks”-rabatten i våras och där har några kommit upp och glatt mig med sin fantastiska färg. Eller strödde jag ut dem redan  förra året?
IMG_6737IMG_6738IMG_6739
Förra året strödde jag iaf ut, (det kommer jag i håg) alla aklejafrön som jag hade sparade. Det hände ju inte så mycket då, men i år växer det aklejor “överallt”. Inte mycket blommor, men det ser jag fram emot nästa år.

Ärligt talat: är det bara jag som knasar till det så här?

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

4 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Roligt med små överraskningar i trädgården. Det växer ordentligt i dina pallkragar, så ser det ut på min komposthög.
Sommarkram från Anne-Lie

Bettina Bäck sa...

Nejmendu, är inte jättebalsamin giftig utav bara den?
Annars - vilken fantastisk potager, vilken frodig grönska!

Växthusmadam sa...

Vilken växtkraft! Så fin den lila blomman med vit kant är!
Jag vet inte om jag är hemma på söndag, det beror lite på vilken tid du passerar..... Om det inte är alltför tidigt utan mer på eftermiddagen så kan du kanske svänga in och hugga en ingefärsmynta i farten?!
Nu åker jag till kolonistugan och har kräftskiva! Hör av dig på växthusmadam-mejlen om du vill svänga förbi!
Kram!

Laila sa...

Sååå häftigt med pumpan som bara väller ut! Och visst dyker det upp blommor lite här och var som jag inte har koll på. I år är det faktiskt en del liljor som jag är förbryllad över. har inget minne av att jag köpt gula krollilor eller illrosa vanliga liljor...
Är det inte den här helgen det bär av till Stockholm? Hör av dig när du är på gång så ställer vi till med trädgårdsfest!
Kram