måndag 12 augusti 2013

Surjordsrabatten

Min surjordsrabatt på norra sidan av huset lever sitt stilla liv där i skuggan och verkar trivas med det. I år har den utökats med en vit hortensia, men hur länge kommer den att vara vit?
IMG_7174IMG_7176IMG_7177IMG_7179
I surjordsrabatten finns det tre blåbärsplantor. Några stora, amerikanska blåbär får jag i år och Emil har några bär, men Putte ser lite dyster ut för han har inga bär.
IMG_7181IMG_7185
Smultronen trivs i surjorden och jag har blockat några “munnar”. De revar sig så det bådar gott inför kommande års marktäckning.
IMG_7242IMG_7244
Dikesgranen verkar trivas i sin “urna” och har fått några “strunt” under sommaren, så den får vara kvar även över årets jul.
IMG_7247 IMG_7246
Den här rabatten glöms många gånger bort av mig, den ligger liksom på “fel” sida om huset. Det är egentligen helt tokigt för den ligger alldeles vid entrén till huset. Entrén till ett hus är bland det viktigaste på ett hus enligt feng shui, där ska man ju hälsa sina gäster & andra besökare välkomna. Får absolut uppgradera den här rabatten nästa år och fylla på med fler surjords- & skuggälskande växter! Trädgårdsgången (till höger) ska också fixas till och bli dubbelt så bred och med varannan rund trampsten, som jag ska gjuta själv i betong. Mer om det senare, för det ska bli likadant på södra sidan om huset.
IMG_7249
Säckarna med torv som blev över från suisekistensgjutningen ska strös över täckbarken och flisen. Inte ens det blev gjort innan jag fotade! Den är verkligen “styvmoderligt” behandlad och “bortglömd” den här rabatten.

2013a

4 kommentarer:

samson sa...

vissa rabatter blir liksom lätt bort glömda,
fast hos mej är det tvärt om för surjordsrabatten är nog den jag gillar bäst.
läste om dina jätte balsaminer,jag tror inte att den är ätlig jag har hört om hundar som blivit dåliga av att tugga på stammarna,sen äter ju inte rådjuren dom heller.
nu när jag var och hälsade på min dotter på västkusten såg jag jätte stora områden som täcktes av jättebalsamin det är ett vackert ogräs som ställer till problem när den kommer ut i naturen
ha det så bra
maggan

Skaparglädje sa...

Stackars Putte som inte har några bär.
Jag köpte en trädgårds hortensia förra året på Plantagen men den klarade inte vintern.
Kram!

Viola sa...

Himla skoj om du tittar upp på höstmarknaden, massor utav bloggare som kommer som säljare, ha en fin vecka, kram

Laila sa...

Ett tips: har upptäckt att lökväxter trivs förträffligt i våra rabatter med rhododendronjord. Krokusarna blir större och finare än i "vanliga" rabatter, snödroppar likaså och hyacinterna som jag sparar efter varje jul och planterar ut fram på vårkanten blommar fint år efter år. Eftersom läget är "utsatt" kanske du vill ha lite fägring där på våren också.
Ses, kram