söndag 15 september 2013

Trädgårdsmästarkurs på Skillebyholm


IMG_7791
Nu har jag varit på första helgen på trädgårdsmästarkursen på Skillebyholm. Vilken upplevelse! Nya människor, ny miljö, ny kunskap, nya intryck och nya infallsvinklar på den ekologiska odlingen. Det kändes helt fantastiskt bra att vara på kurs igen. Från 8:30 på lördagen till 15:00 på söndagen höll vi på. Vegetarisk lunch serverades och fika fick vi 2 ggr om dagen. Allt till mer än full belåtenhet! Temat för helgen var kompostering och föreläsningarna handlade om “Människans möte med det levande – biodynamisk odling och växtstudier”. Tillbaka till skolbänken alltså.
Det praktiska arbete med komposterna gjorde vi i strålande solsken.
IMG_7802IMG_7806
Till skillnad mot komposteringen som jag gjorde på min förra kurs, så var det här enbart med organiskt material. Därför kalkade vi och strödde dessutom aska mellan de olika lagren. Har man animaliskt material från ko, häst, höns eller får behövs inte det.
IMG_7814IMG_7820IMG_7821
Nytt för mig var också att använda de s.k. komposteringspreparaten. De består av valeriana (flytande, tillför fosfor), maskros (torkat, tillför kisel), kamomill (torkat, tillför kalcium), ekbark (torkat, tillför kalcium), rölleka (torkat, tillför kalium) och brännässla (torkat, tillför järn och kväve). De torkade preparat stoppades i komposten på fem olika ställen med en speciell “injektor”. Den flytande valerianan (vänderot) späddes med vatten och syresattes under ca 10 minuter genom idogt rörande/vispande i en hink, hälldes i ett sjätte hål och strilades även över hela komposten. Man ska arbeta upp en virvel i vattenlösningen, först åt ena hållet och sen åt andra.
IMG_7812 IMG_7815
De biodynamiska preparaten är homeopatiska, läkande växter för komposten, enligt biodynamikerna. De balanserar processerna i komposten och även de ämnen som redan finns där.
Och över alltihopa lade vi halm, så det såg så prydligt ut när vi lämnade våra högar att ligga där till våren … minst.
IMG_7808 IMG_7809
Föreläsningsserien om “Människans möte med det levande” fortsätter även nästa kurstillfälle, så det återkommer jag om då.

2013a

2 kommentarer:

samson sa...

Mycket intressant
ha det så bra
maggan

Laila sa...

Har en massa frågor! Kalk och aska i komposten? Homeopatiska preparat! vattenvirvlar åt "rätt" håll? Ja, jag vet, är skeptisk och grinig. Du får gärna komma och berätta mera!
Kram