torsdag 24 oktober 2013

Äntligen tillbaka på Villa Linnea - bedrövelse & glädje

Nu är jag äntligen tillbaka på Villa Linnea efter över 6 veckors bortovaro. Det syntes! Fast jag redan hade plockat bort och “lagt ihop” trädgården för hösten/vintern var det en del att ta reda på. Gräset hade vuxit och behöver tyvärr klippas en gång till.
Vinter-squashens/pumpornas blast hade (givetvis) frusit, med det låg två härliga pumpor och väntade på att bli plockade. Trots att de är gröna ska de få vara Halloween-dekorationer innan jag äter upp dem.
IMG_8189
Ärt-tornet såg ut som om det hade varit krig i köksträdgården. Stora, äckliga, mjuka ärtskidor hängde och dinglade i toppen. Inget att ta vara på. Till komposten med eländet!
IMG_8199
Många äpplen som blev kvar inomhus hade ruttnat, men några att smaska på hade förgängligheten lämnat kvar.
IMG_8185
Morötterna hade visserligen vuxit på sig, men många var mjuka i toppen och resten av moroten var inte så där jättegod. Duger till soppa kanske?
IMG_8196IMG_8198
Nog med bedrövelser. Nu blir det glädjen i stället.
Potagern hade till stora delar givit upp, men riktigt snygg sallad och jättefin mangold fanns kvar trots att det har varit frost. Den här salladen (Rosensallad ´Palla Rossa 5´) åstadkommer ju riktiga konstverk!
IMG_8200IMG_8202IMG_8203IMG_8201
Astrarna blommar för fullt, några violer vänder sitt söta ansikte mot solen, bambun lever och
IMG_8208IMG_8211
IMG_8190
vitlök och jordärtskockor har kommit i jorden.
IMG_8204IMG_8207
Några av jordärtskockorna har jag fått av en facebook-vän som är med i samma trädgårdsgrupp som jag, och några har jag köpt på coop (Änglamark). Trädgårdsmänniskor är generösa, även de som man har lärt känna i cyber-rymden!!! Jag har haft jordärtskockor förut men lyckats ta bort dem, men har saknat de jättehöga (gula) blommorna som piggar upp i köksträdgården. Min mage har lite svårt för dem, men de är ju så goda så jag bara “måste” ha dem igen.

Solen sken och jag fick även en liten regnskur på mig, men vad gör det när man är tillbaka i sin älskade trädgård.

el2012kärlek

Inga kommentarer: