i Trädgårdsmästarutbildningen på Skillebyholm.

Näringsfrågor
Temat för kurshelgen var “Näringsfrågor”. Föreläsningarna på lördag och söndag förmiddag tog oss ut på ett spännande äventyr bland kolhydrater, protein, fett & mineraler i växtriket. En föreläsning som inte var lik någon annan föreläsning jag varit på i detta ämne. Helt sanslöst duktig och engagerad föreläsare!
De praktiska avsnitten var lunchlagning, mjölksyrejäsning och surdegsbakning. Dessutom lade vi en jättesnygg lövkompost, i strålande solsken.
Detta är en helt fantastisk kurs, med helt fantastiska föreläsare och helt fantastiska kursdeltagare.
Jag längtar redan till nästa kurstillfälle i januari 2014.
Resultatet av lunchlagningen första dagen avnjöts dels av oss och dels av de andra, högre, årskurserna i trädgårdsmästarutbildningen, som också hade kurshelg.
Förrätt: havre som grund
Huvudrätt 1: dinkel som grund
Huvudrätt 2: råg som grund
Efterrätt: ris som grund






Efterrättens äppelskivor lades i en sockerlag som smaksatts med sockerinlagda granskott (strunt). Det smakade mycket speciellt, men det var jättegott tillsammans med vispad grädde och en kaka med ris som huvudingrediens.

Dag 1 matades surdegskulturen före lunch, degen med surdegskultur, vatten, salt samt fullkornsdinkel- & vete-mjöl sattes på eftermiddagen och lämnades sen att kalljäsa över natten.


Dag 2 bakade vi baguetter, som vi sen fick ta med oss hem. Dessutom fick vi en slatt surdegskultur med oss hem, om vi ville fortsätta baka surdegsbröd hemma.

Baguetterna smakade ljuvligt!!
Vi praktiserade ytterligare näringsfrågor genom att lära oss att mjölksyrejäsa vitkål och rotfrukter. 24 kilo vitkål och drygt 20 kg blandade rotfrukter strimlades, stompades och fylldes på små glasburkar, för att tas med hem för efterbearbetning.









Efter 7 dagar i rumstemperatur och ca 2 månader i sval/kyl kan de mjölsyrejästa grönsakerna avnjutas.
Det blir i slutet av januari det!
Lövkompost
En kompost av löv är ganska näringsfattig, men rik på strukturmaterial. Jorden som bildas lämpar sig till så- & plantjord, där ju jorden inte ska vara för näringsrik.


Ett skottkärrelass med hästgödsel, ett femtontal skottkärrelass med ihopkrattade löv och kalk varvades och bildade en jättesnygg kompost, de sex kompostpreparaten (ekblad, rölleka, nässla, maskros, kamomill och valeriana) tillsattes och komposten täcktes till sist med halm.







Nu får löven ligga och omvandlas till jord i upp till 3 år i den här komposten. Lövkompost förmultnar mycket långsamt. Oftast måsta man gräva om och lufta lövkomposten vid några tillfällen under den tiden, så att den sätter fart igen.
Vilken helg!
