tisdag 19 november 2013

Tredje kurshelgen

i Trädgårdsmästarutbildningen på Skillebyholm.
Skillebyholm3
Näringsfrågor
Temat för kurshelgen var “Näringsfrågor”. Föreläsningarna på lördag och söndag förmiddag tog oss ut på ett spännande äventyr bland kolhydrater, protein, fett & mineraler i växtriket. En föreläsning som inte var lik någon annan föreläsning jag varit på i detta ämne. Helt sanslöst duktig och engagerad föreläsare!
De praktiska avsnitten var lunchlagning, mjölksyrejäsning och surdegsbakning. Dessutom lade vi en jättesnygg lövkompost, i strålande solsken.

Detta är en helt fantastisk kurs, med helt fantastiska föreläsare och helt fantastiska kursdeltagare.
Jag längtar redan till nästa kurstillfälle i januari 2014.

Resultatet av lunchlagningen första dagen avnjöts dels av oss och dels av de andra, högre, årskurserna i trädgårdsmästarutbildningen, som också hade kurshelg.
Förrätt: havre som grund
Huvudrätt 1: dinkel som grund
Huvudrätt 2: råg som grund
Efterrätt: ris som grund
IMG_8289IMG_8305
IMG_8292IMG_8301
IMG_8304IMG_8302
Efterrättens äppelskivor lades i en sockerlag som smaksatts med sockerinlagda granskott (strunt). Det smakade mycket speciellt, men det var jättegott tillsammans med vispad grädde och en kaka med ris som huvudingrediens.
IMG_8288
Dag 1 matades surdegskulturen före lunch, degen med surdegskultur, vatten, salt samt fullkornsdinkel- & vete-mjöl sattes på eftermiddagen och lämnades sen att kalljäsa över natten.
IMG_8307IMG_8308
Dag 2 bakade vi baguetter, som vi sen fick ta med oss hem. Dessutom fick vi en slatt surdegskultur med oss hem, om vi ville fortsätta baka surdegsbröd hemma.
IMG_8348
Baguetterna smakade ljuvligt!!

Vi praktiserade ytterligare näringsfrågor genom att lära oss att mjölksyrejäsa vitkål och rotfrukter. 24 kilo vitkål och drygt 20 kg blandade rotfrukter strimlades, stompades och fylldes på små glasburkar, för att tas med hem för efterbearbetning.
IMG_8312IMG_8313
IMG_8315IMG_8320
IMG_8322IMG_8317
IMG_8319IMG_8321
IMG_8323
Efter 7 dagar i rumstemperatur och ca 2 månader i sval/kyl kan de mjölsyrejästa grönsakerna avnjutas.
Det blir i slutet av januari det!

Lövkompost
En  kompost av löv är ganska näringsfattig, men rik på strukturmaterial. Jorden som bildas lämpar sig till så- & plantjord, där ju jorden inte ska vara för näringsrik.
IMG_8327IMG_8329
Ett skottkärrelass med hästgödsel, ett femtontal skottkärrelass med ihopkrattade löv och kalk varvades och bildade en jättesnygg kompost, de sex kompostpreparaten (ekblad, rölleka, nässla, maskros, kamomill och valeriana) tillsattes och komposten täcktes till sist med halm.
IMG_8330
IMG_8333
IMG_8334IMG_8335
IMG_8336IMG_8337
IMG_8340
Nu får löven ligga och omvandlas till jord i upp till 3 år i den här komposten. Lövkompost förmultnar mycket långsamt. Oftast måsta man gräva om och lufta lövkomposten vid några tillfällen under den tiden, så att den sätter fart igen.

Vilken helg!

el2012kärlek

1 kommentar:

Laila sa...

Jag förstår att du är hänförd! Funderar på att försöka övertala Johan att vi ska söka till den där kursen nästa år…
Här stretar vi på, idag blir det vardagsrumsdelen som får en ansiktslyftning. Alla möbler är staplade i matrummet. Tur att sovrummet fungerar!
Kram