söndag 9 mars 2014

Najs majs à la 2014

Förra året fick jag majskorn av fru Spade. Majsen pendlade med mig mellan Växjö och Stockholm och det blev till slut 4 härliga majskolvar som jag åt med andakt. Några korn/frön torkade jag och sparade till frösådd i år. För att utöka mitt majsodlande köpte jag även majskorn från Runåbergs fröer (Sockermajs, 3045 Double Standard, Zea mays var. saccharata). De båda majssorterna såddes 27/2, så det blir majs även i år som får pendla med mig mellan Stockholm och Växjö under våren.
IMG_8996
Jag satte majskornen i en låda som passar till odlingslådan med två lysrör (Willab Garden). Dels så är lådorna lätta att transportera och dels kan jag utnyttja det livgivande och drivande ljuset när jag är på Villa Linnea. I Stockholm får det fungera ändå.
odlingsbelysning-8451
Först bottnade jag odlingslådorna med fiberduk, sen planteringsjord och till sist toppade jag med såjord. Runåbergs-fröerna till vänster och fru Spades frö till höger. Runåbergs-fröerna grodde snabbast i mitt varma badrum, med plastfilm över sådden, men fru Spades frön “generation 2” kom inte långt efter.
IMG_8852IMG_8857
IMG_9017
IMG_9019IMG_9020
I dag har jag skolat om 2 av plantorna från Runåbergs fröer. Det kanske verkar lite väl tidigt med omskolning redan nu, men jag åker till Stockholm i kväll och där har jag inga omplanteringsmöjligheter, så det fick bli så.
IMG_9022
Ner med odlingslådan och de två krukorna i en kylbag från IKEA och sen i väg till tåget till Stockholm. Återkommer med rapport efter 2,5 veckor i fönstret i lägenheten i Solna.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

2 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Lycka till med majsen även i år.

Rost och rädisor sa...

Det är väl bara en riktigt sann entusiast som även låter plantorna pendla!
Påminner mig om ett år när jag åkte tåg med en julgran. Dock med invirade grenar så den mer liknade ett stort paraply. Det tog några dagar innan grenarna försiktigt återgått till sin ursprungliga form på mitt korridorsrum där jag studerade, men det blev mycket jul och väl värt allt besvär.

Lycka till med majsen!

/Anette