måndag 23 april 2012

“Pimpad” kompostlimpa

Odlar man ekologiskt “måste” man ha en kompostlimpa. Det lärde jag mig på kursen “Ekologisk Trädgårdsodling” förra året. En kompostlimpa är ingen vacker syn tycker jag. Det finns tyvärr ingen undanskymd del i trädgården där den kan läggas så därför “pimpades” kompostlimpan med återbrukat tyg. Det ser iaf lite roligare ut.

Steg 1: Sätt stödpinnar med ca 30 cm mellanrum runt området där du ska ha din kompostlimpa. Jag har tagit pinnar av alla möjliga sorter från mina röjningar på tomten. Området ska helst inte vara bredare än 1 m, men längden kan vara hur lång som helst. Gör man den bredare går komposteringen långsammare. Min är ca 90 cm bred och nästan 3 m lång.

IMG_1039IMG_1041

Steg 2: Plocka fram alla gamla lakan, dukar och andra tygvaror som du inte vill ha längre och riv breda (ca 10 cm) trasremsor av dem. Hur färgglatt eller diskret du vill ha din kompostlimpa bestämmer du själv i ditt val av färger på tygerna du river. Jag tog, som vanligt, vad jag hade hemma (gamla gardiner som satt i huset när jag köpte Villa Linnea). Det blev ganska diskret, tycker jag.
IMG_1043IMG_1045

Steg 3: Fläta med trasremsorna runt stödpinnarna, ganska tätt. Håll flätningen rätt stram så stagas stödpinnarna upp mer och mer. Det är ganska vingligt i början.

Steg 4: Om du inte redan har en bra häst-, ko- eller får-bonde i din bekantskapskrets är det hög tid att skaffa en nu. Du behöver få tillgång till hans/hennes dynghög och få lov att hämta det bondens hästar/kossor/får åstadkommer i “skitväg” . Har hon/han dessutom en halmbal att avvara är det guld värt.

Steg 5: Bottna din “pimpade” kompostinhägnad med lite ris och blanda sen det obrunna gödslet med halmen ca fifty-fifty. Överst lägger du ett lager halm. Under säsongen kan du lyfta på halmen och fylla på med trädgårdsavfall. Lägg på halmen noga igen.

Steg 6: Vänta till nästa vår innan du använder kompostlimpans innehåll. Då har gödslet brunnit färdigt och kan användas för gödsling av alla dina odlingar. Troligen har den sjunkit ner till ungefär halva höjden.

Jag har hunnit till steg 3, men behöver mer tyg. Loppis nästa! Så nu är det hög tid att jag går ut och skaffar mig en kompis i närheten som jag kan “skatta” på lite “skit” och helst halm också. Återkommer i ärendet.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097
PS Idén till det här fick jag på “Nordiska Trädgårdar” när jag såg Skillebyholms “soffbord”. Kolla mitt inlägg om det här.  Återanvända gamla tyger i stället för att fläta med pil tänkte jag kunde vara en kul grej. DS

2 kommentarer:

Anmaja sa...

Vilken härlig limpa av gamla gardiner och skit! Du jobbar o sliter, men jag förstår att du gillar det. Jag är glad att jag kan sitta på balkongen och se hur hyresvärden jobbar på gården. Jag väntar förstås en egen 'stor' skörd av hallon o röda vinbär från två krukor jag har på balkongen också.
Harebra-kram
Anna
Skriver min bloggadress här då det inte går att göra här under;
http://blogg.omakastengods.se/

Medea sa...

Jättespännande limpa. Jag har grävt om min kompost vid huset på landet och hoppas att det kommer att bli fin jord till nästa år, eller kanske redan i höst. Lite färdig kompost har jag också som ska spridas ut.
Huset på landet