Blodklövern (gröngödningsväxt) har börjat blomma.
”Blodklöver är en kvävefixerande växt och dess djupa rotsystem luckrar upp jorden och hämtar näringsämnen långt ner i marken. Vid gröngödsling bör växten brukas ner före blomning då stjälkarna fortfarande är mjuka. Blommar från juni till augusti.” (Nelson Garden)
Blommorna är så vackra så jag låter blodklövern gå i blom. Sen myllar jag ner växtdelarna i jorden.
torsdag 31 maj 2012
Blodklöver
tisdag 29 maj 2012
måndag 28 maj 2012
Hallon, krusbär, vinbär & jordgubbar
Innan jag lämnade Nöbbele i lördags rensade jag i hallonlandet och satte stöd för svartvinbärsbusken. Snyggaste stödet från Hasselfors. Svart förstås!
Krusbärs busken, som står framför vinbärsbusken, ser inte ut att må så bra. Torr & eländig ser den ut. Får se om den kvicknar till, annars är det nog så att den har frusit.
Det här är den östra delen av huset/trädgården och där ska det bli fler rader med hallonplantor, kraftigare stöttor och trädgårdsplattor mellan raderna att gå på.
Jag ser framför mig barnbarnen gå och smaska i sig hallon tills de storknar.
Bortanför vinbärsbusken syns det nya jordgubbslandet bredvid den pimpade blivande kompostlimpan.
Som ni ser är det mycket gräsmatta kvar att “erövra”.
söndag 27 maj 2012
lördag 26 maj 2012
GLAD PINGST önskar jag alla som tittar in i helgen
fredag 25 maj 2012
Mer jord åt växterna!
I går kom jordleveransen från KLOSTRA.
Vilket företag!
Fungerar perfekt!
Växterna/plantorna kom häromdagen och i går kom alltså jorden. Bokat vecka 21 – levererat vecka 21. SUVERÄNT!
Så nu blir det påfyllt i pallkragarna, i nya jordgubbslandet och i myntarabatten. Resten ska läggas på en ny perennrabatt, men den hinner jag inte börja på den här gången jag är i Nöbbele. Det får bli nästa.
Den här otroligt varma veckan har familjen Vilds hundar och jag suttit/sovit i skuggan på dagarna. En halvkort promenad i skogen på kvällen var vad vi orkade med. Hittade massor med liljekonvaljer och gökört i skogen
Liljekonvaljen är en underbar blomma, med sina fina “kjolar” och vackra vita färg.
torsdag 24 maj 2012
Myntarabatten
Mitt emot örtagården ligger min myntarabatt. Den är ungefär lika stor som örtagården. Mellan örtagården och myntarabatten går en gång av gamla trädgårdsplattor. Hela härligheten ligger rakt utanför köksingången, precis som det ska vara! Ni skymtar örtagården till vänster på översta bilden.
Just nu ser det mest ut som ett grustag, men när myntan kommer gång att växa kommer det inte bli mycket bar jord för ogräset att få fäste i.
Chokladmynta (från Madam Cesar) samsas än så länge med marockansk mynta (från Laila i Fagerdala), myntaplantor från familjen Vild, 2 äppelmyntor (en från VÄXTHUSMADAM och en från KLOSTRA), grapefruktsmynta, pepparmynta och ännu en marockansk mynta (alla från KLOSTRA).
Har jag “snöat in på “ myntor? Ja, kanske det!
Jag använder mynta i min smoothie varje morgon och jag dricker gärna mynta-te, så det går åt en hel del. Förut hade jag mynta i en pallkrage, men myntan växte, som ni förstår, ur pallkragen ganska snabbt.
Jag har beställt ytterligare chokladmynta från KLOSTRA. Den ska få växa till sig i den sista tredjedelen av myntarabatten.
onsdag 23 maj 2012
En ömklig syn och några glädjeämnen
Min sparrisodling är en ömklig syn. Utan tillsyn & vatten i två veckor blir det så här:
(Det var tom svårt att få sparrisen med på bild!)
Till min stora glädje har de klematisar jag satte förra året kommit en bit på väg. Den ena är en gåva och jag vet inte vad det är för sort, men den andra är en vit alpklematis. Den ena står mer i solen och den andra mer i skuggan som ni ser. Min tanke är att de ska klättra på de idegranar och tujor som bildar häck ut mot gatan, så småningom.
En annan glädje är att mina jordgubbsplantor blommar. De har stått nergrävda i örtagården i väntan på att jordgubbslandet ska bli i ordning. Nu törs jag väl inte flytta dem till det nya jordgubbslandet förrän säsongen är över?
Jag skickade ut frågan på FB och fick ett snabbt svar, att det går alldeles utmärkt att flytta dem, bara man vattnar, vattnar och vattnar. Så nu är min spridare på gång att vattna de omplanterade jordgubbsplantorna.
Tänk vad FB/internet är fantastiskt!
d d d d d d d d d d
I jordgubbslandet har jag också satt några av de potatisar som blev över och diverse (gamla & nya) frön, bl.a. solros och gröngödningslupiner. Vilken “tutti-frutti”- rabatt va!?
Det blir inte så mycket gjort i trädgården på dagarna i denna värme. Men jag klagar inte! Man får skynda sig ut på förmiddagen och sen kan man fortsätta framemot 19-tiden. Jag har suttit och rensat ut gamla tidningar i hammocken (i skuggan) i stället. Det är ju nyttigt det med.
tisdag 22 maj 2012
Alternativ månadsbild i maj
Går jag ett steg längre bak när jag tar månadsbilden, får jag den här vyn över min köksträdgård. I förgrunden syns den påbörjade kompostlimpan. Bredvid ser man det blivande jordgubbslandet. En soffa att sitta och njuta på när man har jobbat klart för dagen … eller bara tar fikapaus, finns också där numera.
Bakom soffan har jag planterat de pionknölar som jag hittade när jag grävde för örtagården. Där fanns det redan några så jag samlade ihop alla på samma ställe. Några blommor har jag inte fått … än ….. men det sista som överger människan är ju hoppet, som ni vet. Pionrabatten ser inte mycket ut för världen i dag, men vänta ni bara …….
Just nu blommar hängkaraganen (som ni ser i mitten av bilden, lite längre bak) med härligt GULA blommor och titta ……. ett litet bi kom med på bild!
Det är märkligt det där med de gula blommorna i min trädgård. Det är som om de verkligen vill visa att de också platsar där, fastän de är gula.
måndag 21 maj 2012
Månadsbild maj 2012
Nu händer det mycket i trädgården. Gräset och ogräset växer så det knakar. Planteringsbordet är utflyttat och står intill komposten, så nu har jag plats i tvättstugan igen.
Ett av de gamla fönstren har kommit till användning som “drivbänk” som ni ser. Återbruk! Pappa Vild hjälpte mig så jag fick fast fyra stopp på den översta pallkragen (av två). Tanken är att jag ska flytta med drivbänken i den 4-åriga växtföljden, så den får en annan placering nästa år, och då behöver jag bara flytta den översta pallkragen.
Ganska finurligt om jag får säga det själv!
Försökssådden av ruccola i drivbänken ser ut att arta sig.
4 sorters potatis är satta i 4 pallkragar (1 sort /pallkrage) + några s.k. ICA-potatisar. De stackars förgroddningarna stod alldeles för mörkt, så de hade rännt i väg och såg väldans vingliga ut. Så nu är det bara att hålla tummarna för att det blir bra med potatis ändå.
Gräset hinner växa mycket på två veckor så här års. Jag tröstar mig med att det blir mycket gröngödning av gräsklippet. Första omgången klipp innehåller väldigt mycket maskrosor, så den åker till ett speciellt ställe för “destruktion”.