fredag 29 juni 2012

Stevia (sötflockel)

Det skrivs ju en hel del om det nya sötningsmedlet stevia (steviolglykosid) just nu. Så här ser mina steviaplantor ut:
IMG_2183IMG_2184IMG_2185IMG_2188IMG_2189
Jag köpte 5 plantor från KLOSTRA. De verkar trivas i sin kruka, än så länge. Jag har repat några blad och lagt i örttekannan tillsammans med mynta. Det blev riktigt sött och gott. Den ska få växa till sig ordentligt och sen ska jag torka den för senare bruk under vintern.
Jag har tidigare försökt att dra upp plantor från frön, men misslyckats. Det är tydligen ganska svårt att få dem att gro.

Köper man stevia i affären står det (inte helt korrekt) att det är stevia, men det är extrakt från steviaplantan. Struntesamma för mig, sött som bara den blir det om man använder det strösockerliknande pulvret i tex filen eller yoghurten. Jag har bara använt det utan uppvärmning. Undrar hur det är att baka med det?
Ska kanske prova med en smulpaj?
IMG_2191IMG_2193
Om man nu nödvändigtvis vill ha sött så är stevia ett bra alternativ till socker, om man tänker på kalori-innehållet, men annars är “riktigt” ekologiskt socker att föredra, tycker jag.
Stevia är inte godkänt som livsmedel i EU. Enligt rykten är det socker- och/eller sötningsmedelsindustrin som stretar emot. Inte för att jag vet säkert, men helt osannolikt är det nog inte!
Läs mer om stevia här och på Wikipedia.

16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

2 kommentarer:

Laila sa...

Håller mig nog till rårörsocker även i fortsättningen. Och till yoghurten tar jag gärna vår egen honung!
Kram/Laila

EL sa...

Håller med dig! Men det är lite kul att prova både det ena och det andra. Undvika socker/sött över huvud taget är nog det bästa för många. Honung i yogurten tror jag inte jag har provat. Nu fick jag nå´t nytt att testa.
Kram