tisdag 1 januari 2013

Köksträdgårds-årskrönika 2012

Under 2012 har jag tagit månadsbilder över  köksträdgården, mot väster. Närmast kameran ligger den näringsgivande delen till höger och den minst näringskrävande delen till vänster. I förgrunden syns den “pimpade” öppna komposten och det blivande jordgubbslandet.

Köksträdgårdsåret är långt och det är det här inlägget också. Håll i er, nu kör vi!

Januari – Februari – Mars
IMG_0485 IMG_0646 IMG_0740
Januari är en vilomånad i köksträdgården.
Februari likaså.
I mars börjar det klia i köksträdgårdsfingrarna, så fort solen tittar fram. Eftersom jag pendlar mellan Nöbbele och Stockholm är det omöjligt att driva upp frön själv, så jag får vackert vänta med allt planterande tills frostrisken är över och jag kan plantera ut mina (köpta) plantor .

April – Maj – Juni
IMG_1038 IMG_1500 IMG_1872
I april startar jag kompostering av köksavfall i en sluten kompost (den gröna “tunnan” på bilderna) och förbereder en av pallkragarna i den näringsgivande delen för bön- & sockerärtsplantering med bambustavar som ett “indiantält”. Jag “pimpar” en ny öppen kompost med mattrasor, planterar mina sparrisplantor och gör mitt första nässelvatten för året.
IMG_1045 IMG_1064 
I maj ställer jag ett uppfällt fönster över en pallkrage som drivbänk. Chansar och sätter ruccolafrön och några squash-frön trots att det fortfarande finns risk för frost. De klarar sig!
IMG_0896
Sätter potatis, sätter de första jordgubbsplantorna i nya landet, gräver årets rabatt = myntarabatten, planterar basilika och stevia-plantor från KLOSTRA i stora terrakottakrukor, börjar klippa gräsmattan och lägger gräsklippet i kökslandet, i rabatterna och i/på komposterna och förbereder de övriga pallkragarna för sådd och plantering. Sår gröngödningsgrödor i den näringsgivande delen av köksträdgården och sår gröngödningslupiner, solrosor och vallmo vid den nya “pimpade” komposten.
Första rabarberpajen för säsongen smakar alltid godast!
IMG_1476
I juni börjar (den förgrodda) potatisen sticka upp ur jorden och växer på sig jättebra ovan jord. Skörden blir så där. Antagligen för lite med bara två pallkragar på höjden och alldeles för näringsrik jord med för mycket oblandad kompostjord.
Jag sår morötter, palsternacka, några olika salladssorter, ruccola, spenat, rädisor, sockerärtor, squash och pumpa. Håller mig till säkra kort! Fådda bönplantor, köpta tomatplantor och lök (från förra året, på prov) kommer i jord.
IMG_1981 IMG_2011 IMG_2040

Juli – Augusti – September
IMG_2328 IMG_3033 IMG_3443
I juli har solrosorna kommit en bra bit på väg och i september blommar de och vallmon för fullt. I juli blommar även jordgubbsplantorna så vi ( =barnbarnen och jag) sätter upp en “fågelskrämma”. Vi vill inte dela med oss, vi vill ha alla jordgubbarna för oss själva! Vi får faktiskt några jättegoda jordgubbar trots att de här stackars plantorna har flyttat runt en del.
Potatisblasten tas bort (och slängs i soporna, komposteras inte!) för att minimera risken för bladmögel, i mitten av juli.
I augusti-september skördar vi de sockerärtor och bönor som kommit. Skörden är inte stor och vi äter de flesta råa. Det är så mysigt att sitta på pallkragskanten och plocka direkt från plantan, sprita ärtorna och stoppa i munnen eller bara ta sockerärtorna som de är.
IMG_3426
En ynka liten gurka blev det
på den enda plantan jag planterade, och den åts med andakt kan jag säga!
IMG_3485
I augusti planteras en vitvinbärsbuske och den krusbärsbuske som inte klarat sig byts ut. Några fler hallonplantor transplanteras från Liljedalen.
IMG_3247 IMG_3250
Squashen och pumporna var sena i starten, men när de väl börjat växa höll de på att ta över totalt i köksträdgården.
IMG_3035 IMG_3510
Det blev en hygglig skörd vitlök men den vanliga löken blev det inte mycket med. Köpa nya sättlökar lönar sig alltså.
IMG_3041 IMG_3476
Äppelskörden blir (av omständigheterna kraftig föryngringsbeskärning) mycket liten, men de äpplen som blir är jättegoda.
IMG_3542 IMG_3543

Oktober – November – December
IMG_3922 IMG_4003 IMG_4206

I oktober kapar jag de utblommade solrosorna och lägger till fåglarna. Vallmoresterna försvinner i samma veva till komposten. Vallmofrön samlas in. Jag tar även frön av de kvävegödslande lupinerna (gula) till nästa år. Resten lägges på den öppna komposten för att ge näring (mest kväve) till de näringskrävande grödorna (hos mig främst squash och pumpa) nästa år.
De sista potatisarna skördas.
IMG_3499 IMG_3502
Vitlöken (två sorter) sätts i en av pallkragarna i den medelkrävande gruppen.
Några fina pumpor till Halloweendekoration får jag.
IMG_3828

I november tas de sista bönorna som klättrat på “indiantältet” och blasten läggs på den öppna pallkrage-komposten. Nästa år ska de kväverika resterna myllas ner i den näringskrävande delen av köksträdgården.
Tomatkrukorna töms och läggs på komposten. Tomatskörden blir minimal, fastnar inte ens på bild.

2:a december kommer snön och den ligger ju faktiskt kvar nästan hela året ut. Köksträdgården vilar, men jag fyller på den slutna komposten med köksavfall hela vintern.

Cirkeln är sluten. Nu börjar vi om från början.

Snart börjar köksträdgårdsodlingsåret 2013 med nya drömmar och förhoppningar om goda skördar under sommaren och hösten!

God fortsättning på det nya året
önskar
el2012kärlek

2 kommentarer:

samson sa...

det var ett knepigt odlarår 2012 lite för varmt och torrt i början sen kallt och regnigt
men vissa grönsaker älskar ju regn så till slut blev det ganska bra
ha det så bra
maggan

Viola sa...

Nog har du alltid haft ett händelserikt år, härlig tillbakablick och god fortsättning, kramar