onsdag 24 april 2013

Potagern växer fram

Nu börjar årets rabatt; potagern, ta form. Först lades 6 svartmålade pallkragar (från Blomsterlandet) 3 och 3 så att de bildar en kvadrat på 3 x 3 m (se fotot nedan). I mitten är det täckbark och jord + kompost börjar fylla upp pallkragarna.
IMG_5451 IMG_5453
Potagern fotad i nord-sydlig riktning (till vänster) och väst-östlig riktning (till höger).
Sen kom de vita utemöblerna väster om och den svarta “fontänen” norr om rabatten på plats. I mitten står stora terrakottakrukor och väntar på jord & växter, allt enligt min färgplanering enligt feng-shui. Man skymtar också ett av de runda metallfat som ska stå på vardera sidan om väster-ingången. Metallelementet tillhör väst och formen för metall är rund. Fatet är fyllt med vatten, diverse vackra stenar och några vikarierande hönor som stannat kvar sen i påskas. Där ska det så småningom bli fågelbad, hoppas jag.
IMG_5473
IMG_5478 IMG_5480
Sen kom även det andra metallfatet på plats. På det ska det stå vita pelargoner. Den solcellsstyrda lilla fontänen är i gång. Olivträdet är ute och luftar sig på dagarna. I en av pallkragarna har jag förberett med ett “bambutält” för sockerärtan “Shiraz”.
IMG_5484 IMG_5485IMG_5481 IMG_5482
Jaha, det var det det! Nu återstår några detaljer, men framförallt mer jord, mer jord och ännu mer jord. Sen ska vi så frön och plantera mina barnbarn och jag.

Skissen och inspirationen för potagern hittar ni här.

Drömmen (och planen) är att utvidga med ett (eller två) växthus och/eller ett hönshus i omedelbar anknytning till potagern. Just nu lutar det åt att det blir två växthus, ett på vardera sida om potagern. Jag har hittat en annan plats för hönshuset/-gården som jag tror blir bättre.
IMG_2867drm2_thumb6
Fortsättning följer.
2013a

1 kommentar:

Bettina Bäck sa...

Spännande. Det blir kul det där för alla inblandade. Tur också att man får tid på sig att tänka, t ex för att se att ett hönshus passar bättre på ett annat ställe. :-)