söndag 30 juni 2013

Trädgårdsmästarkurs på Skillebyholm/Ytterjärna

Som blivande pensionär kan man ju fundera på vad man ska syssla med hela dagarna när man blir helledig. Har man en trädgård behöver man inte fundera så länge eller så mycket, man vet att man alltid har att göra. Har man dessutom två barnbarn i närheten behöver man definitivt inte fundera så mycket. Det är en härlig känsla!
Jag har ju gått en kurs i ekologisk trädgårdsodling redan och klarar mig fantastiskt bra med det som jag lärde mig där, men jag känner att jag skulle vilja ta ett steg till.
Skillebyholm3
I fredags var jag på Skillebyholm/Ytterjärna för att få info om deras biodynamiska trädgårdsmästarkurs på deltid. Kursen är anpassad så att man ska kunna jobba samtidigt, så alla kurstillfällen är på helger (ca 1/mån). Går man hela kursen tar det 4 år (halvfart), men man kan gå valda delar också. Vill man ha diplom som trädgårdsmästare måste man vara närvarande 80 % och göra 23 veckors praktik. Så långt kanske jag inte kommer att gå, men jag ska absolut gå de tre första kurstillfällena under hösten 2013.

Från hemsidan:
”Skillebyholms värdegrund är att värna om människan, jorden, naturen, miljön och djuren. Vi använder oss av begreppet biodynamisk odling, andra säger modernt sunt förnuft. Utbildningen vill inspirera och förmedla kunskap i frågor som rör hållbar odling, näring, miljö och ekologi.
Utbildningen varvar teori och praktik och ger dig de kunskaper du behöver för att vara verksam i trädgårdsbranschen och i hemträdgården.
Utbildningen sker inom Rudolf Steinerhögskolans ramar.

Läser man om kursens alla moment kanske jag inte till att börja med kommer att lära mig så mycket nytt rent handgripligt för trädgårdsarbetet, men den antroposofiska inriktningen intresserar mig. Mjölksyrning, bakning och matlagning ingår bl.a.som kursmoment och det ger ju odlingen och trädgårdsarbetet en ny dimension.

Jag ser fram mot kursstarten i september och kommer givetvis att dela med mig av erfarenheterna från kursen här på bloggen.
Skillebyholm1 Skillebyholm2
(Bilderna från hemsidan)
Under kurshelgerna kommer jag att bo hos familjen Opera i Gnesta. Jag skolade in mig redan vid det här tillfället och nattade över hos dem efter info-besöket på Skillebyholm. En härlig middag bjöds jag på och rundvandringen i deras trädgård morgonen därpå var fantastisk.

Sen drog jag vidare till Madam Väska och hennes familj i Nyköping. Supertrevlig kväll med supergod mat, gott vin och JORDGUBBAR & glass (min favoritefterrätt). Trädgårdsrundvandring förstås och en åktur runt på skogsägorna.
IMG_6346
Sist, men inte minst, tittade vi på deras höns och jag kastade längtansfulla blickar mot kycklingarna som är på tillväxt och som snart ska flytta hemifrån. Sommaren 2015 blir det höns på Villa Linnea!!!!

Någon form av fotograferingskramp har drabbat mig, för jag tog (nästan) inga bilder på härligheterna!

Jättenöjd sitter jag här efter en fin helg med go´a vänner.

2013a

4 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Tyvärr kan du inte tigga frön av den blå vallmon av mig. Min planta är så liten. Jag köpte den på Plantagen för några år sedan.
Men frön från akleja ska jag samla till dig.
Kram!

Laila sa...

Trädgårdmästarutbildning och höns!!! Du är oslagbar!
Här sitter vi och hoppas att du håller dig i Nöbbele kring helgen den 13-14 juli. Vi ska kvista ner till goda vänner på Österlen och tänkte titta in hos dig på diet- eller hemvägen om det passar?
Kram/Laila

Viola sa...

Vad härligt att kunna få göra sådan saker...du har mkt på gång som vanligt :) ha de, kram

Luna Ek sa...

Det är rätta takter, Linnea!
Kram Luna