torsdag 4 juli 2013

Asiatiska/Österländska influenser i trädgården

Kina och Japan finns numera i min värld i Nöbbele.
Den kinesiska draken sitter på blomstertunnan.
IMG_6350
Den japanska lönnen (som också är/var vanlig i Kina), som jag köpte i Rättvik, är planterad i blomstertunnan.
IMG_6352,
För att “rama in” “Gula Hörnan” har jag satt fyra små buskar japansk järnek (Ilex Crenata ‘Dark Green’). Den här sorten kan bli 2-3 m hög, men jag håller den nog till ca 1 m. Japansk järnek kan ersätta buxbom. Läs mer här.
IMG_6353IMG_6354
En Gojibuske (Bocktörne) med sina orangea bär (goji) fick stå mitt emot havtornen (med sina orangea bär). Gojibusken växer främst i Kina och Tibet. Bilderna är från gojibaret.se.
gojibaret.se2gojibaret.se3
Så här ser det ut nu i “Gula Hörnan”. Lite “tanigt” kanske, men det växer på sig under säsongen. De frön jag satte i blomstertunnan har grott, men inte kommit så långt. Ringblommorna som syns är rester från en kruka från förra året som jag fyllt ut blomstertunnan med. Troligtvis kommer gräset i “Gula Hörnan” täckas av täckbark, så att det blir en mer avskalad, asiatisk stil i den här delen av trädgården. Det finns inga gräsmattor i trädgårdarna i Kina och inte i Japan heller om jag minns rätt?!
IMG_6361b
I boken “Kinesisk trädgård” står det att man som västerlänning kan tycka att det inte finns så mycket blommor i en kinesisk trädgård, att det mesta är sten, men det finns bl.a. pioner, krysantemum, magnolia, ginko, kamelia, lotus, tall, bambu och te i trädgårdarna.     
Så för att följa upp det österländska temat fick 2 vita krysantemum-bollar följa med till Villa Linnea.
IMG_6369
Jag drömmer om en magnolia och bambu (svårt i zon 4 har jag läst) och ser fram mot fler pioner i min trädgård!

2013a

1 kommentar:

Laila sa...

Gillar att du genomför olika teman i olika delar av trädgården! Själv klarar jag inte att vara så konsekvent.
Måste ägna dagen åt att vattna vattna vattna. Bara solar i väderprognoserna framöver men just idag är det mulet - inget regn i sikte dock. Sista skvätten kom veckan före midsommar så du kan tänka dig hur vi har det...
Kram