fredag 19 september 2014

Potatisplockning hos herr Traktor

Jag har varit på utflykt till Västergötland nu några dagar, eller rättare sagt varit där på “arbetsläger” och bl.a. plockat potatis.
Så här går det till när man tar upp potatis i stor skala:
 IMG_0961 IMG_0964
Korgarna fylls med potatis och lastats sen på en traktorskopa för att sen hällas ner i potatisbingar i potatiskällaren.
IMG_0956IMG_0958IMG_0939IMG_0966
Jag var ju med och satte potatisen i början av maj (inlägg om det här), så det var jätteskoj att även se hur det går till när man tar upp potatis i stor skala. Vi började med potatisen som sattes närmast odlingslådorna. Skörden var god enligt herr Traktor och vi skördade ca 220 kg potatis i dag. Det är en bråkdel av vad som totalt finns på potatisåkern, så vi kommer inte att behöva svälta i vinter!

Odlingslådorna är numera 3 stycken och de börjar fyllas på med  perenner från Villa Linnea och en del frön sattes i våras. Köksträdgården har utökats med en Chokladkörsbärsbuske (från Cesars Trädgård/Rävemåla) som jag hoppas mycket på. Fler bärbuskar kommer att fyllas på norrut (till vänster på bilden nedan). Där finns redan blodfläder, goji-bär, vita vinbär, svarta vinbär och krusbär (som kommer från Villa Linnea). Hallon och fler svarta vinbärs-buskar (som fanns på gården) står lite längre bort och vindruvorna (gröna och svarta) mognar i växthusen. Äpple- och päronträd finns det också.
IMG_0941IMG_0944IMG_0946IMG_0947IMG_0948 IMG_0953  
Förutom humle (från gården) kommer det att klättra kaprifol (från kusin M) på rosenbågen/ingången till köksträdgården. Köksträdgården kommer att växa söder-/högerut med fler odlingslådor, drivbänk och kål-odlings-“tält” av fiberduk, elrör och Rättviksknutar. Jobb, jobb, jobb, men härligt, härligt, härligt!IMG_0924
Vi passade också på att fira ettårsjubileum!

http___signatures.mylivesignature.com_54492_257_601CFB984AC3588314C3A678DA4AFE3E

2 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Stora fina potatisar. Hoppas du får huset sålt i Nöbbele.
Höstkram!

Annika Christensen sa...

Grattis till ettårsdagen.
Fattar inte att tiden går så fort.
Men tiden mellan maj och september gick också fort. Önskade att jag hade en potatisåker. Har ätit upp all potatis så jag får svälta i vinter.
Allt gott
Annika