onsdag 25 april 2012

Sparris

Oj, jag känner mig som en riktig trädgårdsmästare!

Min sparrisodling har nämligen kommit en liten bit på väg och jag är så himla glad för det. Odlingsstället är rensat på grässvål och en ca 10 cm djup och ca 2 m lång ränna är grävd. Där är 6 sparris-plantor nedlagda med 30 cm mellanrum. Det blir bara en rad, annars ska det vara 120 cm mellan raderna. Rännan grävdes djupare än 10 cm och bottnades med ny jord (i köpepåse). Sparris vill ha det välgödslat, varje år, så en rejäl dos kogödsel ska de få lite senare.
FÖRE/EFTER dag 1
Grässvålen är borta
IMG_1047IMG_1050
Dag 2
Ränna grävd och sparrisplantorna är nu (äntligen) planterade. Nå´n där kanske hade fått vänta lite för länge i plastpåsen? Vi får se hur den artar sig. Men man ser ju tydligt att det är sparris. Spännande!
IMG_1053IMG_1055IMG_1062IMG_1061
De praktfulla rötterna klipptes av en bit och spreds ut. Ny, färsk köpejord lades under, mellan och ovanpå plantorna i stället för den gamla. Mer ska fyllas på allteftersom sparrisen växer.
Åsså får man inte glömma gössla!
IMG_1064IMG_1063
Tänk att kunna skörda egen sparris om några år. Då kan man prata om att skörda guld.
Ända till 2014 får jag vänta innan jag kan få njuta av egenodlad sparris. Planteringsåret och år 1 ska man inte ta några skott. År 2 (2014) får jag ta skott under 2 veckor. Först år 3 (2015) kan jag skörda ända fram till midsommar.

Så här gör man när man odlar sparris enligt leverantörens hemsida Sinclairsholm:

Krav på jord och läge

Sparris går att odla på växlande jordtyper, lite sten är inget hinder. Viktigare är väldrenerat, ej för styv jord, varmt läge och vindskyddat. Sparris föredrar ett högt pH 7-7,5. Sparrisplantan är mycket härdig, men de gröna skotten på våren kan skadas av frosten.

Sortval

Äldre sorter ger både han- och honplantor. Hanplantor anses väsentligt högre avkastning. Därför har de enkönade F1-sorterna tagits fram och ger enbart hanplantor. Vanligt förekommande sorter är Franklim, Bachlim och Theielim.

Etableringen av plantor för odling av vit eller grön sparris är samma.

Plantuppdragning

Från frö: Så ej direkt på odlingsplatsen. Blötlägg fröet ca 12 tim och dra fram dem i växthus eller dylik miljö. Efter ca 3 mån har du en spirande "julgran". Denna sättes ut på odlingsplatsen.
Från planta: Sätts ut direkt på odlingsplats. Plantavstånd 30 cm och radavstånd 120 cm. Sparrisplantorna planteras i en ca 10 cm djup fåra, för de 1-åriga plantorna är det viktigt att rötterna sprids ut. Allteftersom plantorna växer till sig fyller man igen fåran.

Gödning

Sparris vill ha mycket gödning (Kväve (N) , fosfor (P)  och kalium (K)) .

Skörd

År 1: Planteringsåret, plantorna växer, håll efter ogräset så det ej hämmar tillväxten.
År 2: Plantorna fortsätter växa och skotten blir tjockare.
År 3: Skörda ca 2 veckor låt sedan sparrisen gå upp och växa till ytterligare.
År 4: grön sparris börjar skörda när den kommer med vårvärmen och avsluta runt midsommar.

Skörden sker för hand och bryts så man får en ca 20 cm stängel. Sparris är en levande grönsak, sätts den i vatten fortsätter den att växa. Den går bra att lagra, men då i kyla och mörker och håller utmärkt över en vecka.

Höst och vinter

Den vissna sparrisblasten tas nu bort. Rotstocken ligger nu och vilar i marken och klarar en sträng vinter utmärkt.

OBS! Jag har tagit bort det som handlar om vit sparris och “kemikalisk” gödning.Vit sparris är “överkurs” för mig och i en ekologisk odling kommer gödningen från gödsel, urin och kompost.
sparris2sparris1sparris3sparris4sparris5
(Bilderna är från Sinclairsholms hemsida)
Så nu är det bara att ge sig till tåls till år 2014. Men sen kan jag förhoppningsvis frossa i sparris många år framöver.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

8 kommentarer:

Viola sa...

Vad spännande..är en sparrisälskare, sak bli roligt att följa din framfart med detta, ha en fin vecka där nere, kram

Odlarlust sa...

Hej!
Nu har jag äntligen haft en liten (med betoning på liten) stund att kika förbi här. Jag ska hitta ett tillfälle att fördjupa mig och kika på dina pallkragar.
Men... jag har lite svårt att läsa din blogg. Jag är astigmatisk och allt flyter ihop i och med typsnittet du har valt. Jag får plocka fram glasögonen till kvällen :-)
Det är roligt att du kommenterar så ofta hos mig. Det blir jag glad av.
Som sagt, jag återkommer!
Hej.

Eva Linnea sa...

Är det här typsnittet bättre? /Eva Linnea

Odlarlust sa...

Verkligen skillnad! Jag kunde med en gång se bättre vad det står. Kändes ungefär som att plötsligt ha glasögon på sig.
Tyvärr tror jag att många bloggare missar läsare pga valet av typsnitt. Du har i alla fall vunnit mig :-)
Ha det gott!
Anna

Elsa och Helena sa...

Himmel vad jag beundrar dig som är så duktig med planteringar och trädgård. Tiden går ju så fort nu för tiden:) Vips så är det 2014!

KRAM Helena

Malin sa...

Hej!
Kul att hitta in till dig. Jättefin blogg!
Vi köpte en gård med en befintlig sparrisodling. Förra året utökade vi med 110 plantor (som dock måste göras om), Jag har läst att det absolut går att skörda lite redan året efter. Vi köpte våra plantor av Österlensparris och jag tror att de tom skrev det på sin hemsida.
Jag kan lova att jag skulle inte ens ha tålamod att vänta...
Lycka till

Laila sa...

De är värda att vänta på! När det väl börjar skördar vi 10-20 varje dag fram till veckan efter midsommar. Vi har en sträng som är 6 år, ger massor, och en som är 4 år i år. Vi föredrar gröna sparrisar så vi kupar dem inte.
Tack för att du påminner om att gödsla! Måste samla ihop ett gäng nässlor och fixa nässelvatten snarast! Behöver kanske höja pH-värdet också. Vad föreslår du?
Kram

Annika Christensen sa...

Det där är en dröm att ha så mycket sparris. Det är så gott.
Värt varenda år att vänta på.
Hoppas det blir fint väder resten av helgen jag vill också gräva.
Allt gott
Annika