torsdag 5 september 2013

Skörda, skörda, skörda

Nu när man har sått, planterat, vattnat, krattat, kupat, rensat, pysslat & donat hela våren och sommaren så kommer hösten och man ska ta hand om allt som trädgården ger. Det kommer ju liksom allt på en gång!!
Jag är inte så där jättebra på att ta hand om det som min trädgård ger, men jag lär mig. I veckan har jag provat ett recept som jag hittat på nätet (vem/var!?) med inlagd squash. Kryddningen var så fantastisk; muskotblomma, senapsfrö och curry (förutom socker/stevia, salt och ättika). En omgång med vanligt socker och en omgång med stevia blev det.
Nu får vi se om det är nå´n skillnad
IMG_7552IMG_7556
IMG_7557IMG_7558
Sen är det bara resten av squashen kvar …… Blinkar
IMG_7535 - KopiaIMG_7537
IMG_7536IMG_7539
Sockerärtan ‘Shiraz’ har börjar mogna och de första (förvällda) ärtorna är i frysen nu.
IMG_7559
En äppelpäppelpaj ‘Grande’ är i frysen till kommande höstkalas.
äppel13
Har man inga egna tomater är man glad att det finns andra som delar med sig av sitt överflöd, eller så går man till affären och handlar. Men resten är från min trädgård, inklusive kryddorna som jag stoppade i grönsaksröran.
IMG_7633
Några långa, slanka bönor har jag fått en hel del av. Sort? Ingen aning. Det är i pallkragen med diverse kända och okända bönor och ärtor som jag spridde ut och hoppades på det bästa i våras. Några sockerärtor och vaxbönor har också lyckats ta sig fram.
IMG_7477IMG_7640
Mitt bön-&ärttorn ser faktiskt riktigt pampigt ut.
Någon/Några av vintersquashen (pumporna) har också klättrat upp här.
IMG_7639IMG_7641
Sommarsquashen är nästan helt skördad och nu är det mest pumpor kvar och de får breda ut sig tills frosten tar dem. För breder ut sig det gör de!! Åt alla håll och kanter. Vilken växtkraft!
IMG_7651IMG_7656
Jag hoppas på några fina pumpor att dekorera till Halloween, men också att äta förstås. Det ser lovande ut på många ställen, men de behöver mer tid på sig att växa till.
IMG_7472
IMG_7474IMG_7652
I slutet av oktober är jag tillbaka på Villa Linnea igen och då ska det förhoppningsvis inte ha varit frost än, men man vet ju aldrig med smålandska höglandet. Där kan den första frostnatten komma tidigt. Pumporna klarar det, men blasten blir bara en enda “gegga” och svåra att hantera.

2013a

1 kommentar:

Skaparglädje sa...

Fullt upp hemma i ditt kök.
Kram!