Nu när man har sått, planterat, vattnat, krattat, kupat, rensat, pysslat & donat hela våren och sommaren så kommer hösten och man ska ta hand om allt som trädgården ger. Det kommer ju liksom allt på en gång!!
Jag är inte så där jättebra på att ta hand om det som min trädgård ger, men jag lär mig. I veckan har jag provat ett recept som jag hittat på nätet (vem/var!?) med inlagd squash. Kryddningen var så fantastisk; muskotblomma, senapsfrö och curry (förutom socker/stevia, salt och ättika). En omgång med vanligt socker och en omgång med stevia blev det.
Nu får vi se om det är nå´n skillnad
Sen är det bara resten av squashen kvar ……
Sockerärtan ‘Shiraz’ har börjar mogna och de första (förvällda) ärtorna är i frysen nu.
En äppelpäppelpaj ‘Grande’ är i frysen till kommande höstkalas.
Har man inga egna tomater är man glad att det finns andra som delar med sig av sitt överflöd, eller så går man till affären och handlar. Men resten är från min trädgård, inklusive kryddorna som jag stoppade i grönsaksröran.
Några långa, slanka bönor har jag fått en hel del av. Sort? Ingen aning. Det är i pallkragen med diverse kända och okända bönor och ärtor som jag spridde ut och hoppades på det bästa i våras. Några sockerärtor och vaxbönor har också lyckats ta sig fram.
Mitt bön-&ärttorn ser faktiskt riktigt pampigt ut.
Någon/Några av vintersquashen (pumporna) har också klättrat upp här.
Sommarsquashen är nästan helt skördad och nu är det mest pumpor kvar och de får breda ut sig tills frosten tar dem. För breder ut sig det gör de!! Åt alla håll och kanter. Vilken växtkraft!
Jag hoppas på några fina pumpor att dekorera till Halloween, men också att äta förstås. Det ser lovande ut på många ställen, men de behöver mer tid på sig att växa till.
I slutet av oktober är jag tillbaka på Villa Linnea igen och då ska det förhoppningsvis inte ha varit frost än, men man vet ju aldrig med smålandska höglandet. Där kan den första frostnatten komma tidigt. Pumporna klarar det, men blasten blir bara en enda “gegga” och svåra att hantera.
torsdag 5 september 2013
Skörda, skörda, skörda
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Fullt upp hemma i ditt kök.
Kram!
Skicka en kommentar